Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorilla on oikeus kestävään tulevaisuuteen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Maailman johtajat ovat tällä viikolla kokoontuneet Pariisiin. Aikamme ehkä vaikeimmat päätökset on tehtävä. Suomen nuorisodelegaatteina haluamme muistuttaa neuvottelijoita siitä, että ilmastoneuvotteluissa tulee kuulla myös nuoria. Me tulemme elämään ilmastonmuutoksen seurausten kanssa.

Ilmastonmuutos voidaan kiteyttää kysymykseen siitä, onko nykyisillä sukupolvilla oikeutta kuluttaa planeettaamme loppuun toisten kustannuksella. Siksi sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden tulisi kulkea punaisena lankana läpi sopimuksen. Nuorten ja nuorisojärjestöjen kovien panostusten ansiosta sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus mainitaan nyt sekä uusimman sopimusluonnoksen johdanto-osassa että 2. artiklassa. On tärkeää, etteivät nämä maininnat putoa pois neuvotteluiden edetessä.

Neuvotteluiden alkuun mennessä 184 maata oli antanut oman päästövähennyslupauksensa. Valitettavasti näyttää siltä, että Pariisissa jäädään vielä kauas tavoitellusta enintään 2 asteen lämpötilan noususta.

Menestys mitataan nyt siinä, onnistuvatko neuvotteluosapuolet sopimaan nykyisten päästövähennystavoitteiden asteittaisesta kiristämisestä Pariisin jälkeen. Tärkeää on myös lisätä ilmastorahoitusta ja tukea puhtaan energian investointeja. Suomella ja EU:lla olisi Pariisissa hyvä mahdollisuus osoittaa globaalia johtajuutta ja ryhtyä kunnianhimoisesti edistämään näitä tavoitteita.

Ilmastonmuutos on yksi suurimmista uhkatekijöistä lasten ja nuorten hyvinvoinnille sekä ekologisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti että kulttuurisesti. Nuorten viesti Pariisiin onkin vahva: nykykurssia on käännettävä. Sanotaan, ettemme ole perineet maapalloa vaan lainanneet sitä tulevilta sukupolvilta. Pariisissa sanat eivät enää riitä. Nuorille kuuluu oikeus kestävään tulevaisuuteen, ja nyt tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä sen turvaamiseksi.

Anna Abrahamsson

Suomen nuorten ilmastodelegaatti

Mikkel Näkkäläjärvi

Suomen nuorten YK-delegaatti

Tom Henriksson

Suomen nuorten Unesco-delegaatti

Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat