Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ilmastostrategia on tuulentupa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää siirtymistä uusiutuviin vähäpäästöisiin energialähteisiin. Lupaavin potentiaali näyttäisi olevan uusissa vähäpäästöisissä energiatekniikoissa, kuten aurinkopaneeleissa. Suomalainen strategia on kuitenkin tukeutua puubiomassaan ja puun käyttöön ”hiilineutraalina” energialähteenä. Tätä strategiaa ovat Pariisissa yhteisrintamassa toteuttamassa Suomen poliitikot, lobbarit ja virkamiehet.

Suomen kannalta asian sanotaan olevan megaluokan kysymys, ja Suomen ilmastopolitiikalta putoaa pohja, jos puun poltolle aletaan laskea päästöjä. Strategia perustuu puun polton oletettuun hiilineutraalisuuteen: puun polttohan vain vapauttaa saman hiilimäärän, jonka tilalle kasvava uusi puu sitoo tulevaisuudessa, tämänhän tajuaa lapsikin.

Käsitys puun energiakäytön hiilineutraalisuudesta on virheellinen eikä voi käytännössä toteutua. Syitä tähän on useita, joista yksinkertaisin on se, että ilmakehän hiilidioksidimäärää on saatava alenemaan välittömästi, ei joskus tulevaisuudessa. Oletus bioenergian hiilineutraalisuudesta onkin tyypillinen eturyhmävetoinen näkökulma, jonka varaan suunniteltu strategia on helppo kumota sellaisten maiden taholta, joille vastaava puun energiakäyttö ei ole mahdollista.

Tutkimus suosittaa kokolailla toisenlaista näkökulmaa metsien rooliin ilmastonmuutoksen torjunnassa: miten metsänhoitoa on muutettava, jotta metsiin sitoutuvaa hiilen määrää voitaisiin lisätä ja miten metsien hoitoa on muutettava, jotta metsät pystyisivät mahdollisimman hyvin sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon. Suomen virallinen strategiavalinta näyttää olevan lähinnä tuulentupa ja herättää kysymyksen, seuraako virkamiesten, lobbareiden ja poliitikkojen rintama vakavasti alan tutkimusta.

Olli Tahvonen

professori, kansantaloustiede

metsätieteiden laitos, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat