Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain Ruotsi voi viedä Suomen Natoon

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kari Huhta kysyi kolumnissaan (HS 3.12.), kuinka kauan Suomi voi olla vielä Naton eteisessä, kun eteisessä oloa on jatkunut jo 20 vuotta.

Kahdenkymmenen vuoden aikana Nato on laajentunut kolme kertaa ja puolustusliittoon on liittynyt 12 eurooppalaista valtiota. Montenegro on nyt aloittamassa Naton seitsemättä laajentumiskierrosta, ja maasta tulee Naton 29. jäsenmaa. Itä-Euroopan maat ovat menneet vauhdilla Suomen ja Ruotsin ohi länsi-integraatiossa.

Kahdenkymmenen vuoden aikana Suomella on ollut monta tilaisuutta liittyä Natoon, mutta tilaisuuksia ei ole käytetty hyväksi. Uskallusta ei ole riittänyt. On pelätty Venäjän reaktioita.

Venäjä ei tule viemään Suomea Natoon. Vain Ruotsi voi viedä Suomen Natoon, koska Suomella ei olisi varaa jäädä yksin harmaalle vyöhykkeelle Ruotsin jäsenyyden jälkeen.

Suomi on toisen maailmansodan jälkeen seurannut kaikessa länsi-integraatiossa Ruotsia, eikä Nato-jäsenyysasia tekisi poikkeusta. Välillä seuraaminen on ollut helpompaa, välillä vaikeampaa.

Suomessa on herättänyt huolta, että Ruotsi jättäisi Nato-jäsenyyshakemuksen kertomatta siitä Suomelle. Ruotsi jätti kesällä 1991 EY-jäsenyyshakemuksen informoimatta siitä virallisesti Suomea. EY-jäsenyyshakemuksia ei valmisteltu yhdessä. Suomalaispoliitikot muistuttavat edelleen kovasti, ettei sama saa toistua.

Ruotsilla oli kuitenkin täysi syy toimia valitsemallaan tavalla, koska se tiesi, ettei Suomi kykenisi tekemään myönteistä päätöstä pelätessään vierellä olevaa hajoavaa suurvaltaa. Ruotsi tiesi, ettei Suomella ole tarvittavaa rohkeutta ilman äärimmäistä pakkoa.

EY-asia meni aikoinaan hyvin, ja molemmat maat ovat nyt EU:n täysivaltaisia jäseniä. Ruotsi näki EY-jäsenyyshakuasiassa Suomen edun Suomea viisaammin.

Olisi toivottavaa, että Ruotsi toimisi vastaavasti myös Nato-asiassa. Mikäli Ruotsi informoisi Suomea ennakkoon jäsenyyspyrkimyksistään, Suomi todennäköisesti yrittäisi vesittää molempien maiden Nato-jäsenyyden.

Ari Pesonen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat