Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi jalkapallosta pitää tehdä eliittilaji?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen kummastellut suomalaisten jalkapalloseurojen akatemiahössötystä. Miksi niin moni seura on perustanut akatemiatoiminnan muun seuratoiminnan rinnalle?

Akatemioiden roolin korostamisen yhteydessä jalkapalloseurat ovat profiloituneet entistä enemmän hyvin toimeentulevien perheiden toimintaympäristöiksi. Yhteiskunnan eriarvoistuessa heikommin toimeentulevien perheiden lapsilla ei ole varaa pelata akatemioissa, joissa pelaaminen voi maksaa 4 000–5 000 euroa vuodessa.

On hullunkurista, että jalkapallosta on tullut akatemiatoiminnan myötä elitistinen kultapossukerho. Jos entistä kapeammalla väestöpohjalla aiotaan menestyä kansainvälisesti, maahanmuuttajien ja pienipalkkaisten perheiden lapset tulee ottaa mukaan myös akatemiakarkeloihin. Palloliitto on tässä avainasemassa. Mitä se aikoo tehdä tilanteen muuttamiseksi?

On lyötävä rajat sille, mitä jalkapallojoukkueessa pelaaminen voi vuodessa maksaa. Vai pitääkö vapaan valinnan takaava markkinatalous huolen siitä, kuka saa kehittyä huippujalkapalloilijaksi?

Jalkapallomaissa akatemiatoiminta on ilmaista ja seuratoimintaan osallistuminen huomattavasti halvempaa kuin Suomessa. Niissä Euroopan maissa, joissa lasten ja nuorten akatemiatoiminta on korkeatasoista, opetusta ja valmennusta voi verrata suomalaisen peruskoulun tai musiikkiopiston opetukseen. Taidot vahvistuvat vähitellen kullekin ikäkaudelle ominaisella tavalla. Näin tehdään akatemiavalmennuksessa esimerkiksi Hollannissa.

Pertti Kemppinen

jalkapallovalmentaja ja kouluttaja, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat