Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirje sinulle, jonka elämä hajotettiin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viime viikkoina olemme lukeneet lehdistä raiskauksista. Jutut leviävät sosiaalisessa mediassa laajalti, ja asioita käsitellään kovin sanoin. On tärkeää, että asia on nostettu esiin, mutta haluaisin tuoda esiin sen puolen, josta juuri kukaan ei puhu.

Me olemme näkymättömiä ja äänettömiä. Silti juuri sinä, joka jouduit uhriksi, saatat olla koko kansan puheenaiheena. Sinun tarinasi huutaa iltapäivälehtien lööpeissä.

Haluan ensimmäiseksi kertoa sinulle, että se ei ole sinun syytäsi. Olet sitten nuori tai vanha, sinkku tai naimisissa. Vaikka lähdit jatkoille väärän tyypin kanssa tai pukeuduit naisellisesti, se ei ole sinun syytäsi. Vaikka luotit ystävääsi tai aviomieheesi, se ei ole sinun syytäsi. Jokainen rikos on yksilöllinen, samoin kokemus rikoksesta. Meitä syyllistetään huonoista päätöksistä, vaikka raiskaus voi tapahtua missä tahansa, milloin tahansa ja kenen toimesta tahansa.

Tapauksestasi on saattanut kulua aikaa viikko tai kymmeniä vuosia. Uskon puhuvani monen naisen puolesta, kun sanon, että raiskaus on rikkonut sisältä. Tekoon liittyvä häpeä, itsesyytökset ja pelot juurtuvat syvälle. Elämäsi on muuttunut. Näet uhkia ympärilläsi. Takaraivossa jäytää ”entä jos”.

Minä haudoin kostoa. Kuvittelin mielessäni monta kertaa, miten tekijä joutuisi kärsimään samalla tavalla kuin minä. Kuinka nauttisin siitä, että näen hänen kärsivän. Yhtenä päivänä tajusin, ettei toisen satuttaminen vie minun tuskaani pois. Päinvastoin, päätin kulkea pää pystyssä ja kostaa teon näyttämällä, että minä selvisin.

Rakas ystävä, et ole yksin. Meitä on paljon, liian paljon. Jos voisin, kasaisin meidät kaikki yhteen ja kertoisin, että olemme edelleen hyviä ihmisiä, tyttäriä, ystäviä, äitejä. Ei ole mitään syytä, miksi meidän pitäisi hävetä sitä, että olemme joutuneet rikoksen uhreiksi.

Haluan sanoa sinulle, että kaikesta huolimatta olet edelleen arvokas ihminen. Haavat paranevat hiljalleen, eivät välttämättä koskaan täysin, mutta kipu vähenee. Voimia, ystäväni.

Tuulia Venäläinen

Orimattila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat