Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistot eivät voi tehdä tiedettä ilman rahaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen tieteen tilasta on esitetty pessimistisiä arvioita. Koska Suomen pitäisi olla myös tieteen tuloksissa maailman parhaitten joukossa, tilanne ei näytä hyvältä. Sijoituksemme on hiukan laskenut yliopistojen vertailuissa. Opetusministerin tuki tälle kritiikille tuntuu ikävältä. Yliopistojen ja tutkimuslaitosten rahoitus on viime vuosina heikentynyt, ja tulevat leikkaukset huonontavat tilannetta entisestään.

Tiedettä ei voi tehdä ilman rahaa. Jos kuitenkin Suomen tieteen tulokset suhteutetaan aineelliseen panostukseen, pärjäämme erinomaisesti. Se onkin ainoa järkevä vertailuperusta.

Yhden Yhdysvaltain huippuyliopiston resurssit vastaavat koko Suomen yliopistojen rahoitusta. On harhaluulo, että ilman tiedettä tekevien tarpeeksi suurta joukkoa syntyy huipputiedettä. Suomen asema tiedevertailussa voi edelleen heikentyä, koska leikkaukset ovat suuria. Samalla määrärahoihin suhteutettu asema kuitenkin paranee, mikä tietenkin on Pyrrhoksen voitto. Ne tutkijat, joille rahoitusta vielä järjestyy, tekevät kyllä hyvää työtä.

Ministeriöiden pyrkimys keskittää tutkimusta ja panostaa kärkihankkeisiin on juuri sellaista kontrollia, jota kymmenen vuotta sitten haluttiin vähentää lisäämällä yliopistojen autonomiaa. Resurssien supistamista perustellaan tutkimuksen päällekkäisyydellä. On vain hyväksi, jos samaa aihepiiriä tutkitaan useammassa kuin yhdessä yliopistossa ja tutkimuslaitoksessa.

Tutkimuksen keskittäminen yhteen yliopistoon tai tutkimuslaitokseen ei tuota hyviä tuloksia pienessäkään maassa. Toki sellainen tutkimus, joka vaatii kalliita laitteita, edellyttää keskittämistä.

Monitieteisyyden korostaminen sopii monille alueille, mutta sekään ei sovi yleiseksi normiksi. Ainakin psykologiassa tutkijat tekevät huippututkimusta sekä oman tieteen piirissä että yhteistyössä muita tieteitä edustavien tutkijoiden kanssa. Raja-aitojen vetäminen tieteiden välille on tietenkin tarpeetonta. Tutkijoilla on täysi oikeus ylittää näitä keinotekoisia rajoja.

Hyvältä ei kuulostanut myöskään elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) ajatus, jonka mukaan yhteiskunnan pitäisi saada enemmän kaupallista hyötyä ja käytännön sovelluksia tutkimukselta. Tällainen tieteellisen tutkimuksen ohjaus on vaarallista, sillä tiede etenee tieteen omilla ehdoilla. On vaikea tietää ennalta, millainen perustutkimus johtaa tärkeisiin sovelluksiin. Mielipide tuomitsee suuren osan humanistista tutkimusta tarpeettomaksi.

Kun suomalaisen tutkimuksen halutaan olevan maailman huippua, on muistettava, että olemme jo monessa tärkeässä asiassa huipulla. Sellaisia ovat esimerkiksi yleinen turvallisuus, vähäinen korruptio, tasa-arvo ja kansalaisten hyvinvointi. Tärkeimmät tieteen huippumaat Yhdysvallat ja Britannia jäävät näissä asioissa selvästi meidän jälkeemme.

Ajatus Suomesta tieteen, taiteen tai vaikka urheilun huippumaana herättää pikemminkin hilpeyttä kuin että se tulisi ottaa vakavasti. Suomi voi jollakin kapeahkolla osa-alueella olla huippumaa, minkä pitäisi riittää meille. Suomessa tehdään jo huippututkimusta, mutta se jää usein liian vähälle huomiolle.

Markku Ojanen

psykologian professori emeritus

Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat