Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakenteellinen kehittäminen etenee yliopistoissa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hannu Vartiainen esitti (HS Vieraskynä 1.12.) huolensa yliopistojen tehottomuudesta ja rakennemuutoksen hitaudesta. Suurimmaksi syypääksi tilanteeseen Vartiainen nimesi yliopistojen nykyisen rahoitusmallin. Haluamme täsmentää muutamaa asiaa sinänsä ansiokkaassa kirjoituksessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kohdentaa yliopistoille perusrahoituksen kriteerein, joissa huomioidaan yliopistojen perustehtävien laatu, vaikuttavuus ja kansainvälisyys tulosta mittaavien tunnuslukujen lisäksi. Vuonna 2017 voimaan tulevan rahoitusmallin ennakoidaan sisältävän elementtejä, jotka kannustavat yliopistoja lisäämään ja syventämään yhteistyötään.

Rahoitusmalli määrittelee, miten rahoitus jaetaan yliopistojen välillä, mutta yliopistoilla on autonomiansa puitteissa vapaus kohdentaa saamansa perusrahoitus sisäisesti haluamallaan tavalla. Malli ei siten aseta estettä yliopistojen sisäiselle rakenteelliselle kehittämiselle tai yliopistojen välisen yhteistyön edistämiselle, jotka voivat ajan oloon koitua kaikkien yliopistojen hyväksi.

Yliopistot ovat vuonna 2014 ja 2015 toteutettujen yhdeksän eri tieteenalan rakenteellisen kehittämisen hankkeen tuottamien suositusten pohjalta tekemässä systemaattista työtä syvemmän yhteistyön aikaansaamiseksi ja päällekkäisyyksien purkamiseksi ja sitä kautta toimintansa kehittämiseksi.

Kyse on jatkuvasta prosessista, jonka onnistumisia voidaan ja täytyy arvioida vasta pidemmällä aikavälillä. Parannuksiin pyritään siitäkin huolimatta, että suomalaisen yliopistolaitoksen on katsottu olevan yksi maailman korkeatasoisimmista ja tehokkaimmista.

Näinä taloudellisesti vaikeina aikoina, kun yliopistojen rahoitukseen on kohdistumassa ennennäkemättömän raskaita leikkauksia, yliopistot joutuvat kantamaan suurta huolta taloudestaan. Tästä huolimatta yliopistojen toimintoja ohjaavat myös muut arvot kuin niiden tase. Yliopistot toteuttavat niille annettua tutkimus- ja sivistystehtävää koko suomalaisen yhteiskunnan parhaaksi.

Kalervo Väänänen

rehtori, Turun yliopisto

puheenjohtaja, Suomen yliopistot Unifi ry

Leena Wahlfors

toiminnanjohtaja, Suomen yliopistot Unifi ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat