Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dosentit voisivat mennä lausuntolakkoon, jos hallitus jatkaa koulutuksen halveksintaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Sami Kero / HS
Helsingin yliopisto on myöntänyt vuonna 2015 yli 100 dosentin arvoa. Kuvassa yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan päärakennus.
Helsingin yliopisto on myöntänyt vuonna 2015 yli 100 dosentin arvoa. Kuvassa yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan päärakennus. Kuva: Sami Kero / HS

Juha Sipilän (kesk) hallitus jatkaa tieteentekoa ja koulutusta halveksivaa linjaansa. Viimeksi pääministeri itse torjui ”kaiken maailman dosenttien” asiantuntemuksen Ylen A-studiossa (1.12.).

Suomessa akatemia on perinteisesti ollut varsin haluton reagoimaan oikein mihinkään konkreettisesti puhumattakaan siitä, että nousisi barrikadeille. Yliopistolaisten lakko ei vaikuta mihinkään heti ja aiheuttanee nykyilmapiirissä lähinnä naureskelua.

Viime viikolla toteutetuissa yliopistoväen mielenilmauksissa selvitettiin ensin opiskelijoilta, etteihän tämä nyt vain haittaa opiskelujen etenemistä. Kyse oli pari tunnin mittaisesta mielenilmauksesta.

Entä jos professorit ja dosentit lakkaisivat antamasta lausuntoja julkisuudessa, vaikkapa kuukauden ajan? Tämä vaikuttaisi yhteiskunnallisesti kouriintuntuvasti, kun yhtäkkiä ei olisi sitä asiantuntijaa keneltä kysyä tai raahata mediaan haastateltavaksi.

Maailma, jossa akateemista asiantuntemusta ei ole, konkretisoituisi hetkeksi. Jo ajatuksenkin tällaisesta ”entisestä sivistysmaasta” pitäisi kammottaa. Toki ongelmia voisi syntyä esimerkiksi lääketieteen uutisoinnissa, mutta lausuntolakon voisi toteuttaa siten, että se koskisi valittuja tieteenaloja. Lausunnoilta vapautuneen ajan dosentti voisi käyttää sen kansainvälisesti tunnustetun tutkimuksensa tekemiseen.

Lausuntolakko otettaisiin tietenkin aluksi joissain poliittisissa piireissä vastaan lähinnä riemunkiljahduksin, kun tilaa olisi omille ”asiantuntijoille”. Ehkä tässä olisi sitten kriittisen ajattelun paikka: lukija voisi miettiä, miksi tämä asiantuntija on raahattu haastatteluun, onko hän vain paikkaamassa oikeaa dosenttia. Ylilyönnit lainsäädännön valmistelussa konkretisoisivat asiaa kertaluokkaa painavammin, viimeistään vastuiden realisoituessa.

Teemu Leppänen

diplomi-insinööri

tohtorikoulutettava, Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat