Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raha itse asiassa syntyy tyhjästä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Finanssialan keskusliiton pääekonomisti Veli-Matti Mattilan mukaan rahasta ja velasta syntyy helposti myyttejä (HS Mielipide 3.12.).

Mattilan kirjoitus osoittaa väitteen todeksi. Hän tyrmäsi Susanne Björkholmin (HS Tiede 30.11.) esittämän käsityksen, että pankin myöntäessä luoton raha syntyy tyhjästä ja vastaavasti katoaa maailmasta, kun laina maksetaan takaisin. Mattilan mukaan taloustieteilijöiden valtavirta näkee asiat eri tavalla. Ikävää, jos näin on.

Rahaa on kolmea lajia: käteistä, pankkitalletuksia ja keskuspankin tileillä olevia pankkien talletuksia eli varantoja. Varantoja pankit käyttävät keskinäiseen rahaliikenteeseensä.

Ihmisten ja useimpien yritysten kannalta varannot ovat kuitenkin kuin Monopoli-pelin leikkirahaa. Me voimme käyttää tavaroiden ja palveluiden ostamiseen ainoastaan käteistä tai pankkitalletuksia. Ylivoimaisesti suurin osa rahasta on pankkitalletuksia, joita Euroopan keskuspankin (EKP) mukaan on euroalueella 17 kertaa enemmän kuin käteistä.

Käteisen pankit ostavat keskuspankilta. Sen sijaan pankkitileille ne synnyttävät rahan tyhjästä. Myöntäessään luoton pankki merkitsee sen kirjanpidossa vastaaviin ja asiakkaan tilille tehtävän talletuksen vastattaviin. Raha on luotu. Asiakkaan maksaessa luoton takaisin käy päinvastoin. Pankki ei siis tarvitse talletuksia ennen kuin se myöntää luottoja. Tilanne muuttuu, mikäli pankki joutuu siirtämään talletuksen toiseen pankkiin käyttäen keskuspankkivarantojaan. Jos varannot laskevat liikaa, pankin maksuvalmius horjuu. Tämän pankki estää esimerkiksi houkuttelemalla talletuksia muista pankeista.

Pankkijärjestelmän kyky luoda rahaa on tunnettu pitkään. Yhdysvalloissa useat johtavat ekonomistit esittivät 80 vuotta sitten järjestelmän korjaamista toimimaan kuten Mattila uskoo sen jo toimivan.

Tämä ”Chicago Plan” on ollut sittemmin useiden vastaavien ehdotusten pohjana. Erinomaisen tieteellisen artikkelin asiasta julkaisivat vuonna 2012 Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ekonomistit Benes ja Kumhof (löytyy hakusanoilla Chicago Plan Revisited). Pankkijärjestelmän toiminnan ja rahan ymmärtämiseksi suosittelen Britannian keskuspankin julkaisua Money creation in the modern economy, joka selittää asian riittävän yksinkertaisesti.

Veli-Matti Airaksinen

Ph.D., Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat