Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Setelillä on vain paperin arvo

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Maallikkona ihmettelen, miten ”raha” eroaa asiakkaan tilillä olevista ykkösistä ja nollista. On kaikkien tiedossa, että konkreettinen raha, siis käytännössä setelit, on pelkkä illuusio ja todellisessa maailmassa seteleillä on vain paperin arvo.

On kuitenkin sovittu, että rahalla on vaihtoarvoa. Jos usko rahan merkitykseen menetettäisiin, edes kolikoilla ei olisi erityisen suurta arvoa.

Miten selkeästi arvottomat bittiykköset ja nollat todellisuudessa eroavat paperin arvosta? Mielestäni eivät mitenkään. Se, onko mielipiteeni faktaa vai fiktiota, tuleekin peilata tiedon vastaanottajan omaan mielikuvamaailmaan.

Kuten Finanssialan keskusliiton pääekonomisti Veli-Matti Mattila totesi (HS Mielipide 3.12.), Susanna Björkholmin (HS Tiede 20.11.) kuva edustaa marginaalista näkemystä. Se ei silti tarkoita sitä, että näkemys olisi mitenkään väärä. Olisikin ollut syytä toivoa, että Mattila olisi kumonnut Björkholmin näkemyksen konkreettisesti.

Huomautus siitä, että suurin osa taloustieteilijöistä ajattelee eri tavalla, ei ole riittävä todiste mistään. Myös enemmistö voi – etujensa puolustajina – olla väärässä. Kupla havaitaan usein vasta sitten, kun se puhkeaa.

Erkki Kanerva

Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat