Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvinvointivaltion rakentajat ansaitsevat tunnustuksen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Itsenäisyyspäivä on kansallistunteen täyttämä juhla. Tuntemattomalla sotilaalla ja sotamuistoilla on ansaitut paikkansa juhlapäivässä, mutta niiden rinnalle tarvitaan toisenlaista kuvaa vuoden 1917 jälkeen muotoutuneesta Suomesta.

Itsenäisyyden ajan Suomi on suuren uudistushankkeen näyttämö, jonka päänäyttelijät tunnetaan aivan liian huonosti. Miksi emme osaa nimetä niitä ihmisiä, joiden haave hyvinvointivaltiosta ja yhtäläisten mahdollisuuksien yhteiskunnasta on konkretisoitunut suuriksi uudistuksiksi ja edistysaskeleiksi?

Itsenäisyyspäivä on luonteva paikka nostaa esiin tuntemattomia suomalaisia sankaritarinoita.

On aika osoittaa kunnioitusta hyvinvointivaltion rakentajille. Heidän elämäntyönsä on muuttanut suomalaisten elämää enemmän kuin mikään muu itsenäistymisen jälkeisessä Suomessa.

Rokotusohjelmat, laadukkaat julkiset terveyspalvelut ja kaikille taattava sosiaalinen turva ovat kolme edistysaskelta, joiden vaikutukset näkyvät pidentyneenä eliniän odotteena, lapsikuolleisuuden vähenemisenä ja yleisen hyvinvoinnin kasvuna. Maksuton koulutus ja opiskelijoille tarjotut julkiset tuet ovat tarjonneet tavallisen torpan lapselle mahdollisuuden lukea itsensä yhteiskunnan huipulle.

Keskeisenä uudistuksena on mainittava myös kunnallinen päivähoitojärjestelmä, joka on vapauttanut naiset töihin, luomaan uraa ja rakentamaan omaa, puolisosta riippumatonta elämää.

Nyt, vuonna 2015, kun Suomi potee yhtäaikaisesti sekä kriisitietoisuuden yliannostusta että vuodenajasta riippumatonta kaamosmasennusta, on hyvinvointivaltion rakentajien ajattelusta paljon opittavaa.

On kiinnostavaa pohtia, mitä sosiaalipoliittisia vallankumouksia tehneet ihmiset sanoisivat tavastamme suhtautua aikaan, jossa nyt elämme.

Mitä ajattelisivat sen ajan uudistajat esimerkiksi siitä, että vuonna 1973 oli varaa panostaa kunnalliseen päivähoitoon, mutta nykyään meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin karsia ja säästää?

Miten me selittäisimme uudistajille sen, että eteenpäinmenon sijasta suoritamme kansallisia uudistushankkeita, joiden tehtävä on pääsiassa kulkea taaksepäin ja purkaa hyvinvointia lisääviä elementtejä?

Miten perustelisimme nykyisen ilmapiirin, jossa usko parempaan maailmaan ei tunnu olevan ajankohtainen ajatus?

Vastauksia tarvitaan. Itsenäisyyspäivä on oikea hetki pohtia, mitä opittavaa meillä on hyvinvointivaltion sankaritarinoista.

Sara Salomaa

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat