Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siirtokarjalaiset eivät olleet pakolaisia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksen johtajan Jussi Pakkasvirran kirjoituksessa (HS Mielipide 30.11.) oli väittämiä, joita haluan oikaista. Erityisesti kaksi kohtaa – se, että sotien jälkeen Suomessa oli vaikea pakolaisongelma ja että karjalaiset kotoutettiin tasaveroisina suomalaiseen yhteiskuntaan – loukkaavat monia Suomen Karjalasta evakuoituja karjalaisia ja heidän lapsiaan.

Siirtokarjalaiset eivät ole pakolaisia. Heitä ei myöskään tarvinnut kotouttaa, sillä suomalaisina he tunsivat suomalaisen yhteiskunnan. He olivat äidinkieleltään sekä suomenkielisiä että karjalankielisiä ja uskonnoltaan evankelisluterilaisia ja ortodokseja.

Yli 400 000 karjalaista asutettiin viranomaispäätöksellä jäljelle jääneeseen Suomeen. Karjalaisten on helppo ymmärtää omien kokemusten pohjalta pakolaisten kohtaamia vaikeuksia yhteiskunnassa, vaikka lähdön syyt eivät ole samoja kuin karjalaisilla evakoilla.

Jos Helsinki nyt vallattaisiin ja helsinkiläiset siirtyisivät Suomessa eri paikkakunnille, olisivatko he pakolaisia ja pitäisikö heitä kotouttaa ja sopeuttaa yhteiskuntaamme?

Siirtoväki ryhtyi elämään normaalia elämää uusilla paikkakunnilla. Varsinkin kaupungeissa monet evakot etsivät omatoimisesti asunnon ja työn, koulut ja harrastukset. Siirtokarjalaiset toivat sadoille paikkakunnille lisää työvoimaa, uusia yrityksiä ja monien eri alojen osaajia. Viipuri oli Suomen kansainvälisin kaupunki, ja Karjalassa kukoisti monipuolinen kulttuurielämä. Evakkojen jälkeläisiä on sankoin joukoin maamme muusikoissa, näyttelijöissä ja kirjailijoissa.

Voisimmekin puhua siirtosuomalaisista. He ovat meidän omia vanhempiamme ja isovanhempiamme, jotka evakuoitiin sodan alta oman kotimaan sisällä. He ovat täysivaltaisina, tavallisina suomalaisina olleet rakentamassa Suomesta hyvinvointivaltion.

Marjo Matikainen-Kallström

puheenjohtaja, Karjalan Liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat