Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meistä tuli kunnon kansalaisia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Näinä pakolaisvyörymien aikoina omakohtaiset kokemukset ponnahtavat taas mieleen aivan kuin kaikki olisi tapahtunut juuri äsken. Itse asiassa meitä pakolaisia tuli Suomeen jo vuonna 1944. Emme olleet evakkokarjalaisia, vaan meitä kutsuttiin siirtoväeksi, ja leirit olivat siirtoväen leirejä. Joukossa oli niin ukrainalaisia, valkovenäläisiä, vepsäläisiä kuin inkeriläisiäkin.

Ensimmäisen yömme vietimme Joensuun rautatieaseman odotussalin lattialla. Sieltä meidät siirrettiin tavaravaunuissa Kauhavalle, jossa vietimme kesäkuukaudet.

En ikinä unohda sitä, kun meille tarjottiin valkoista mannaryynipuuroa puolukkakiisselin kera, kuten en pieniä pyöreitä voinappejakaan. Syksyllä meidät siirrettiin Minkiöön Varsinais-Suomeen. Siellä sinnittelimme talvikuukaudet. Keväällä 1945 meidät asutettiin Mellilän manttaalikunnantalolle Turun lähistöllä. Mellilässä muistetaan yhä piikkilanka-aidat, jotka pystytettiin rakennuksen ympärille.

Isäni onnistui lopulta saamaan töitä kärrääjänä läheisestä santakuopasta. Elokuussa hänet kuitenkin luovutettiin lähetettäväksi takaisin Neuvostoliittoon – sopimus mikä sopimus.

Äitini jäi kieltä taitamattomana kuuden lapsen yksinhuoltajaksi. Emme saaneet minkäänlaista apua yhteiskunnalta, aluksi emme edes lapsilisiä.

Äiti pääsi töihin saviruukkutehtaalle. Emme eläneet nälässä, koska metsät olivat täynnä marjoja ja sieniä. Pihamaalla kasvoi porkkanoita, sipuleita ja perunoita. Meillä oli myös kerran sika, sitten lammas. Kanoja oli koko ajan.

Useimmat leirin tuttavista siirtyivät salaa yötä myöten lahden toiselle puolelle Ruotsiin. Se piti maksaa rahalla, mutta sitä meidän perheellämme ei ollut.

Onneksi saimme myöhemmin käydä koulumme vapaaoppilaina, kiitos siitä. Kun äiti aikanaan sai kansaneläkkeen, hän ilahtui niin, että olisi välttämättä halunnut kiittää presidentti Urho Kekkosta henkilökohtaisesti. Äiti kuoli 94-vuotiaana. Isästä tuli tieto, että hän kuoli jo 44-vuotiaana.

Meistä lapsista tuli kunnon suomalaisia. Yhdelläkään ei ole rikosrekisteriä.

Raisa Lardot

vepsäläinen kirjailija, Kauniainen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat