Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko rakentaminen Helsingin keskustaan vain ilmoitusasia?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kun tavallinen kansalainen haluaa rakentaa omakotitalon, byrokratian kansioista löytyy kyllä pykäliä, määräyksiä ja rajoituksia – sijaitsipa rakennushanke sitten vaikkapa korven keskellä. Esimerkiksi katon kaltevuus, julkisivun väri ja jopa lämmitysjärjestelmä voidaan määrätä.

Toisin on Helsingissä. Kansainvälinen museo katsasti kaupungin rannat, valitsi yhden parhaista tonteista ja ilmoitti rakentavansa sille museon, suomalaisten kustannuksella, totta kai. Norjalainen yrittäjä puolestaan valitsi Jätkäsaaresta sopivan tontin ja ilmoitti rakentavansa sille pilvenpiirtäjähotellin. Ja kuin nykymenon sinetiksi Presidentinlinnan läheisyyteen ilmaantui kuin vaivihkaa maailmanpyörä. Meriuimalan rakentamisesta samalle rannalle kirjoitetaan jo tosiasiana.

Aukiot, torit ja puistot kuuluvat kaupunkikuvaan siinä missä rakennuksetkin. Helsingissä vallalla oleva suuntaus täyttää aukiot ja torit rakennuksilla on tuhoisa. Yksi virstanpylväs kehityksessä oli, kun Kiasma runnottiin väkisin Pääpostin eteen tilaan, joka olisi pitänyt säilyttää vapaana aukiona.

Aivan käsittämätöntä on, että kaupunki aikoo tuhota historiallisesti arvokkaan Malmin lentoaseman.

Jos nykyinen linja kaupungissa jatkuu, Senaatintorilla on pian jonkin kansainvälisen yhtiön konttori ja Aleksanteri II seisoo sen ala-aulassa ihmetellen, miten tässä näin kävi.

Herätkää, helsinkiläiset! Kyse on kotikaupungistanne ja Suomen pääkaupungista. Haluatteko, että Pohjolan valkean kaupungin Etelärantaan tulee Guggenheimin museon arkkitehtuurikilpailussa kannatusta saanut mustanpuhuva rakennus?

Ikävä kyllä aina ei voi luottaa siihen, että päättäjien päätökset ovat viisaita ja oikeita. Työelämässä ollessani tutustuin Helsingin Keskuspuiston reunalle nousevaan rakennusalueeseen.

Esittelijä kuvasi lähes runollisesti, miten kauniisti puiston puut tunkeutuvat rakennusten väliin. Katselimme hämmästyneinä toisiamme, tilannehan oli päinvastoin: rakennuksethan tunkeutuivat Keskuspuistoon puiden väliin. Tuota samaista keskuspuistoa ollaan jälleen nävertämässä, osa kerrallaan.

Muotisana Helsingin suunnittelussa näkyy olevan nyt kaupunkibulevardi. Nykyisten sisään- ja ulosajoväylien varret halutaan täyteen 6–7-kerroksisia rakennuksia. Kauniista nimestään huolimatta nämä kadut olisivat pahimmillaan kuin tuulitunneleita. Asuisiko siellä onnellisia perheitä?

Guggenheim on tervetullut Helsinkiin, mutta omalla kustannuksella ja isäntäkaupungin osoittamalle alueelle. Esimerkiksi Tanskassa modernin taiteen museo Louisiana ei ole Kööpenhaminassa Nyhavnin satama-alueella, vaan matkan päässä pääkaupungista. Eiköhän Helsingin keskustan ulkopuolelta vielä löydy tontti, jolle taitava arkkitehti luo onnistuneen museokompleksin.

Erkki Blomroos

sisustusarkkitehti, Kirkkonummi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat