Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulujen lakkauttamisen ei pidä olla helppoa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupunginhallituksen pöydällä on esitys, joka helpottaisi koulujen lakkauttamista siirtämällä päätösvallan kaupunginvaltuustolta opetuslautakunnalle.

Koulujen lakkauttamisen ei pidä olla helppoa ja nopeaa. Viime vuosina väärät luvut ja virheelliset tiedot ovat usein tulleet esille vasta kaupunginhallitus- ja valtuustovaiheessa. Prosessia nopeuttamalla virheiden korjaaminen ja esiin tuominen vaikeutuvat ja kuntalaisen mahdollisuus vaikuttaa ja tutkia päätöksenteon perusteita kaventuu. Säästövaikutuksetkaan eivät ole toivottuja, jos tiedot ovat vääriä.

Kouluverkkotarkasteluja ei hoida vain opetusvirasto vaan myös rakennusviraston tilakeskus, joka ei ole opetuslautakunnan valvonnan alainen. Poikkihallinnollisen prosessin päätöksenteon säilyttäminen valtuustolla on perusteltua.

Tilakeskus on saanut kolmesta kantelusta eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen nuhteet julkisuus-, hallinto- ja perustuslain rikkomisesta vuoden 2014 kouluverkkotarkasteluihin liittyen. Asiakirjojen odotusajat ovat venyneet lakisääteisen kahden viikon sijaan jopa 6, 12 ja 16 viikkoon tai niitä ei ole toimitettu lainkaan. Kuntalaisten mahdollisuus tutustua päätöksenteon perusteisiin ja korjata virheitä vaarantuu, jos julkisten tietojen toimitusaika on päätösprosessia hitaampi.

Salatuista asiakirjoista on lisäksi vireillä kaksi valitusta hallinto-oikeudessa – molemmat prosessit ovat kestäneet yli vuoden. Päätösvallan siirtoa on puolustettu sillä, että kaupunginhallituksella säilyy edelleen otto-oikeus opetuslautakunnan tekemiin päätöksiin. Mutta jos taustamateriaalien odotusaika on kohtuuton, virheellisiä tietoja ei ehditä todentaa eikä otto-oikeutta hyödyntää.

Opetusvirasto on osoittanut halua uudistua, mutta vielä ei ole käynyt ilmi, miten nykyiset valuviat korjataan. Opetusviraston olisi pantava prosessinsa ja strategiansa kuntoon ennen kuin päätöksentekojärjestelmää muutetaan. Jos näin ei tapahdu, tämä muutos, jossa opetuslautakunnan valtaa ollaan lisäämässä, tuntuu ainoastaan kansalaisten esittämän kritiikin tukahduttamiselta.

On vaikea ymmärtää kiirettä, jolla opetuslautakunnan valtaa aiotaan lisätä tilanteessa, jossa kouluverkkotarkastelua ollaan kehittämässä ja myös kaupungin johtamisjärjestelmää uudistamassa. Näin tärkeässä perheiden arkeen vaikuttavassa asiassa olisi toivottavaa, että valtuusto pitäisi päätösvallan itsellään ja näin vaikutusvallallaan motivoisi valmistelun kehittämistä.

Jere Santala

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat