Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sitoudumme vähentämään päästöjä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yli puolet maailman väestöstä asuu kaupunkialueilla, ja kaupungit ovat eturintamassa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Vaikka kaupungit vievät vain 2 prosenttia maapallon pinta-alasta, niiden osuus maailman taloudellisesta toiminnasta on 80 prosenttia ja YK:n ympäristöohjelman Unepin mukaan ne tuottavat 75 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä.

YK:n Pariisin ilmastokokouksessa korostetaan sitä suurta merkitystä, mikä on kaupunkien sitoutumisella kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen.

Ennen Pariisin kokousta me Pohjoismaiden pääkaupunkien kaupunginjohtajat allekirjoitimme julkilausuman ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Tavoitteita on kaksi. Ensinnäkin sitoudumme vähentämään kasvihuonepäästöjä yli kansallisten tavoitteiden. Toiseksi sitoudumme vähentämään merenpinnan nousun, tulvien ja muiden ääriolosuhteiden vaikutuksia tekemällä kaupungeistamme sopeutumiskykyisempiä. Nämä ovat yksinkertaisia toimenpiteitä mutta samalla suuria haasteita.

Pohjoismaiden pääkaupungit jatkavat päästöjen vähentämistä parantamalla energiatehokkuutta ja siirtymällä uusiutuviin energiaratkaisuihin. Tätä työtä tukeva ilmastosopimus helpottaisi ja tehostaisi pyrkimyksiämme. Muiden kaupunkien lailla myös Pohjoismaiden pääkaupungit kohtaavat äärimmäisiä sääilmiöitä, kuten rankkasateita ja voimakkaita lumisateita, sekä luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen.

Pohjoismaiden pääkaupungit panostavat parhaillaan sopeutumistoimiin. Me sitoudumme torjumaan ilmastonmuutosta ja luomaan sopeutumiskykyisiä kaupunkeja nostamalla myös tulevaisuudessa kasvihuonepäästöjen vähentämisen etusijalle. Sitoudumme tukemaan toisiamme sellaisten innovatiivisten ratkaisujen löytämiseksi, joiden avulla voimme vähentää päästöjä ja rajoittaa merenpinnan nousun vaikutuksia. Sitoudumme myös jakamaan tietoa, ideoita ja parhaita käytäntöjä siitä, miten voimme vähentää toiminnastamme aiheutuvia päästöjä sekä hyödyntää ympäristöystävällisiä julkisia hankintoja.

Kehotamme kaikkia kaupunkeja sitoutumaan päästöjensä leikkaamiseen ja parantamaan sopeutumiskykyään. Samalla kannustamme kaikkia Pariisin kokoukseen osallistuvia maita sitoutumaan päästöjen vähentämiseen siten, että voimme rajoittaa ilmaston lämpenemisen enintään kahteen asteeseen.

Frank Jensen

ylipormestari, Kööpenhamina

Jussi Pajunen

kaupunginjohtaja, Helsinki

Barbara Heinonen

kaupunginjohtaja, Maarianhamina

Raymond Johansen

kaupunginjohtaja, Oslo

Dagur B. Eggertsson

kaupunginjohtaja, Reykjavik

Karin Wanngård

kaupunginjohtaja, Tukholma

Heðin Mortensen

kaupunginjohtaja, Tórshavn

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat