Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki on keksintöjen takapajula

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Asutuksen keskittymistä on pidetty myönteisenä asiana ympäristösyistä. On myös väitetty innovaatioiden lisääntyvän ihmisten asuessa tiiviimmin.

Koska Helsingillä on suuret väkiluvun kasvatussuunnitelmat, halusin selvittää, voisiko tiivistäminen tuoda lisää maan kannalta tärkeitä innovaatioita.

Valitsin tarkastelukohteeksi tänä vuonna myönnetyt suomalaiset patentit. Se on luultavasti ainoa objektiivinen tapa mitata teknistaloudellisten keksintöjen syntymistä maassamme. Patenttiasiakirjassa mainitaan keksijän nimi ja kotipaikka. Näin voi laskea esimerkiksi helsinkiläisten osuuden suomalaisista keksijöistä. Suomessa on myönnetty tänä vuonna noin 800 patenttia. Työn helpottamiseksi valitsin otannalla joka kymmenennen, joista löytyi kaikkiaan 122 suomalaista keksijää.

Yllätys oli melkoinen, kun selvisi, että helsinkiläisiä keksijöitä oli väkilukuun suhteutettuna vähemmän kuin Suomessa keskimäärin. Helsingissähän asuu runsaasti yli 10 prosenttia suomalaisista, mutta keksijöistä vain 9 prosenttia. Näin siitä huolimatta, että Helsingissä on huippulukioita ja yliopistoista suurin ja kaunein.

Keksijöitä on eri puolilla Suomea, myös maaseudulla. Espoo, Vantaa ja muu Uusimaa ovat kuitenkin niin paljon Helsinkiä parempia, että Uusimaa kokonaisuutena oli vähän ”kekseliäämpi” kuin muu Suomi.

Tämän tarkastelun pohjalta voisi väittää, että väen pakkaantumista Helsinkiin pitäisi Suomen kilpailukyvyn nimissä välttää. Ei kuitenkaan tiedetä, välttelevätkö keksijät Helsinkiä vai viekö pääkaupunki asuinympäristönä keksimishalut.

Matti Harju

tekniikan tohtori, Vihti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat