Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisenlainen politiikka on mahdollista

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Juha Sipilän (kesk) hallitus päätti äskettäin korottaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelumaksuja 30 prosentilla ensi vuoden alusta alkaen. Samalla nousee myös potilaiden omavastuuosuus palvelumaksuista. Asetuksella on tarkoitus toteuttaa hallitusohjelman mukaiset sosiaali- ja terveydenhuoltoon tehtävät 150 miljoonan euron säästöt. Yle Uutisten mukaan päätös tapahtui kaikessa hiljaisuudessa ilman lausuntokierrosta.

Palvelumaksujen korotukset rohkaisevat pienituloisia sairastamaan kotona, mikä taas voi johtaa sairauden pahentumiseen tai pidentymiseen ja sairaanhoidon kustannusten kasvamiseen, kun kalliin erikoishoidon tarve lisääntyy.

Muihin OECD-maihin verrattuna suomalaisen terveydenhuollon asiakkaiden maksuosuus palveluiden menoista on keskitasoa ja muihin Pohjoismaihin verrattuna korkea. Sipilän hallitus ilmeisesti katsoo, ettei meillä ole varaa nykyisenkaltaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin ilman leikkauksia tai palvelumaksujen korotuksia.

Meillä ei ole varaa heikentää nykyistä palvelutasoa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus täytyy turvata leikkausten ja palvelumaksujen korotusten sijasta pääasiassa verovaroin.

Hallituspuolueet väittävät, ettei leikkaus- ja pakkolakipolitiikalle ole vaihtoehtoa. Tämä väite on löysää populismia. Toisenlainen politiikka on mahdollista, jos vain on poliittista tahtoa. Sipilän nukkehallituksella sitä ei ole, vaan hallituksen kaikki aika menee kansalaisten kurittamiseen tai elinkeinoelämän eliitin mielistelyyn.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoon kohdistuvat 150 miljoonan euron leikkaukset ovat peruttavissa jopa nykyisen budjetin raameissa. Palvelumaksujen korotusten sijaan Sipilän hallitus saisi tarvittavat säästöt perumalla hyvinvointipalveluiden rahoituspohjaa kaventavat perintöveron ja autoveron kevennykset sekä luopumalla voittoja tahkovan kaivosteollisuuden verohelpotuksista ja kotitalousvähennyksen laajentamisesta.

Muutos on mahdollinen. Tarvitaan vain vahva ja oikeudenmukainen vaihtoehto sekä aktiivisia ihmisiä sen taakse.

Nyt jos koskaan on aika osoittaa epäluottamus Sipilän hallitukselle ja järjestää uudet vaalit. Vain siten voimme rakentaa yhdessä paremman tulevaisuuden.

Toni Mäkinen

puheenjohtaja, Itä-Suomen Vasemmistonuoret

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat