Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomella on uusiakin ylpeydenaiheita

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen samaa mieltä kuin Petteri Järvinen ja Jussi Taimiaho (HS Mielipide 6.12.): Miksi Suomessa jaksetaan muistella ja juhlia sotaa ja liittää se suoraan itsenäisyyspäivään? Kun Suomella olisi niin paljon uudempaa ylpeilyn aihetta. Itsenäisyytemme oli talvisodan alkaessa kestänyt jo parikymmentä vuotta, olimmehan saavuttaneet sen jo vuonna 1917 Leninin myöntämänä. Tätä seurasi verinen sisällissota, minkä jälkiselvittelyt eivät vuosikymmeniin kestäneet päivänvaloa. Tätä sotaa meillä ei edelleenkään muistella, kuten ei kaikkia muitakaan Suomen historian käänteitä, kuten Lapuanliikkeen kapinaa.

Toki itsenäisyytemme oli uhattuna maailmansodassa – kuten koko Euroopassa Hitlerin aloitettua valloitusretkensä. Maanosa kävi sotaa natsismia vastaan; tosin eri puolilla kuin Suomi. Tämä muualla pelätty ja vihattu diktaattori kävi Suomessa jopa kunniavieraana Marskin syntymäpäivillä. Kuten Järvinen kirjoitti, muualla Euroopassa varmaankin sotamuisteluintoiluamme pidetään outona.

Suomessa tuntuu unohtuvan, että sodan kärsimykset ja uhraukset eivät olleet valitettavasti suomalaisten yksinoikeus. Veteraanit ansaitsevat kunnioitusta. Meillä, kuten muissakin maissa, nuoret miehet joutuivat uhraamaan elämänsä valtaapitävien väärien päätösten ja vallanhimon takia, halusivat tai eivät. Se on surullista.

Tarja Kivimäki

valtiotieteiden maisteri, toimittaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat