Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päätösvalta siirtyy viranomaisille

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus on päättänyt rajoittaa lapsen subjektiivista päivähoito- ja varhaiskasvatusoikeutta. Näin perheen oikeus päättää siitä itse päättyy. Kun päätös on viranomaisten käsissä, joudumme palaamaan kehityksessä vuosikymmeniä taaksepäin.

Johdin noin 20 vuotta sitten valtakunnallista Päivähoitoliikettä, joka taisteli subjektiivisen päivähoito-oikeuden säilyttämisen puolesta 1990-luvun lamassa. Tämä oikeus oli tuolloinkin tarkoitus purkaa ennen kuin se edes oli tullut voimaan yli 3-vuotiaiden lasten osalta.

Lasten ja perheen oikeuksien puolesta, Päivähoitoliikkeen rinnalla, taisteli tuolloin eduskunnan naisverkosto, naiskansanedustajat yli puoluerajojen. Päivähoitoliike ja tuolloiset naiskansanedustajat puolustivat lapsen oikeutta oppimiseen sekä sosiaaliseen kanssakäymiseen. Puolustimme myös äitien ja isien oikeutta itse ratkaista lapsen varhaiskasvatus- ja päivähoitopäivän pituus.

Yhdessä onnistuimme säilyttämään perheen oikeuden käyttää päivähoitopalveluita lapsen ja perheensä tarpeen mukaan. Tämä järjestelmä kunnioitti perheen oikeutta lapsensa ensisijaisena kasvattajana. Nyt tämä oikeus ja sen kunnioitus romutetaan. Tuolloin voitetut perheen itsemääräämisoikeudet evätään nyt asiantuntijatahoja uskomatta.

Päivähoitojärjestelmässämme kotihoidon tuki ja päivähoito- sekä varhaiskasvatusoikeus on kytketty tiiviisti toisiinsa. Nykyinen hallitus rankaisee perheitä, jotka haluavat käyttää lapselleen näitä palveluita, mutta ei sen sijaan vähennä lainkaan kotihoidon tukea. Hallitus syrjii työssä käyviä ja muita varhaiskasvatuspalveluja jopa kipeästi tarvitsevia lapsiperheitä.

Jos eduskunta nyt hyväksyy hallituksen linjan, lasten päivähoito- ja varhaiskasvatusoikeuden ratkaisee vastedes jälleen viranomainen eivätkä vanhemmat. Nyt eduskunnan mahdollisuus käyttää valtaansa näkyy selvästi siinä, ettei perheen itsemääräämisoikeutta kumota.

Jo viime vuosituhannen lopulla pidettiin itsestäänselvyytenä, ettei jokainen hallitus saa mielensä mukaan muuttaa lasten oikeutta päivähoitoon tai varhaiskasvatukseen.

Birgitta Köhler

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat