Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallisesta sopimisesta on yrityksissä hyviä kokemuksia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Valtakunnan työmarkkinatilanne näyttää olevan aikamoisessa solmussa. Nykyisten sopimusten jälkeisestä tilanteesta ei ainakaan toistaiseksi ole löytynyt yhteisiä askelmerkkejä.

Julkisuuteen annettujen tiedonantojen perusteella vaikuttaa siltä, että osapuolet puhuvat toistensa ohi. On aika arvioida yhdessä eri osapuolten kesken koko nykyisen sopimusjärjestelmän tulevaisuutta ja paikallistaa analyyttisesti kehittämistarpeet – ilman leimaamista ja syyttelyä.

Paikallisen sopimisen kulttuuri ei ole Suomessa vielä erityisen vahva. Julkisessa keskustelussa on käynyt ilmi, että yksi keskeinen este on luottamuksen puute. Tähän epäkohtaan tulee nyt uudessa tilanteessa paneutua tosissaan ja tavoitteellisesti kaikkien osapuolten yhteisin toimin.

Keskusjärjestötasolla ei voida tuntea yritystason ongelmia ja tarpeita, minkä vuoksi valtakunnantasoiset ratkaisut kohtelevat eri tavoin eri tilanteessa olevia yrityksiä ja organisaatioita. Kunkin yrityksen ja organisaation tilannekohtaiset tarpeet tunnetaan parhaiten siellä, missä työ tehdään.

Esimerkiksi kysyntätilanteen vaihtelut on voitava ottaa huomioon paikallisesti, myös muilla tavoilla kuin henkilöstön määrään vaikuttamalla. Myös ymmärrys tuottavuuden kehittämisen tarpeesta ja keinoista on paras paikallistasolla.

Paikallisesta sopimisesta on hyviäkin kokemuksia erikokoisissa yrityksissä. Myös julkisella sektorilla ja erityisesti kuntayhteisöissä paikallisen sopimisen historia on jo varsin pitkä. Esimerkiksi Helsingin kaupungin nopeasti heikentynyttä taloustilannetta helpotettiin 1990-luvun alussa kattavalla paikallisella sopimuksella, jonka yksi merkittävä elementti oli lomarahoista luopuminen tai vaihtaminen vapaa-ajaksi.

Toisaalta kaupungissa on vuosien mittaan tehty sellaisiakin paikallisia sopimuksia, jotka ovat merkinneet niiden soveltamispiiriin kuuluneelle henkilöstölle lisäetuja. Tällaiset sopimukset eivät olisi mitenkään voineet syntyä keskusjärjestötason ohjauksessa.

Luottamuksellisessa ja tavoitteellisessa ilmapiirissä tullaan toimeen myös nykyistä vähemmällä sopimusnormistolla. Monilla aloilla työehtosopimukset soveltamisohjeineen ovat niin laajoja ja yksityiskohtaisia, että työpaikoilla on vaikeuksia selvittää, mikä on normien oikea tulkinta.

Monet henkilöstöhallinnon organisaatiot ovat täystyöllistettyjä pelkästään näiden kysymysten selvittelyssä. Tässä olisi työmarkkinaosapuolille samalla tarjolla tarpeellinen norminpurkuhanke.

Hannu Tulensalo

entinen henkilöstöjohtaja

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat