Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olisi parempi lisätä veroja kuin leikata lomarahoja

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yhteiskuntasopimusneuvottelujen kariuduttua Juha Sipilän (kesk) hallitus aikonee turvautua pakkolakeihin. Yksi lakipaketin osio on lomarahojen leikkaaminen 30 prosentilla. Mielipidekyselyjen mukaan kansalaiset suhtautuvat siihen jonkin verran ymmärtäväisemmin kuin hallituksen muihin työehtojen heikennyskaavailuihin.

Varsinkin Metalliliitto on ilmoittanut vastustavansa jyrkästi pakkolailla toteutettavaa lomarahojen leikkaamista. Uhkakuvana on, että leikkauksen toteutuessa palkansaajien menetykset ulosmitataan seuraavalla työehtosopimuskierroksella.

Lakiesitys kohdannee vaikeuksia eduskunnan käsittelyssä, sillä jotkut oikeusoppineet pitävät menettelyä perustuslain kannalta kyseenalaisena.

Lomarahojen leikkaukset pienentävät samalla valtion ja kuntien verotuottoja. Valtionverotuksen progressio (kohoava prosenttiasteikko) merkitsee sitä, että verottajalta jäisi palkansaajien vuosituloista saamatta tavallaan tuottoisin siivu. Käytännössä keskimääräinen palkansaaja menettäisi vuotuisesta nettotulostaan suurin piirtein puolet lomarahansa leikkauksesta. Toisen puolen menettäisi puolestaan verottaja eli kunta ja varsinkin valtionkassa.

Hallituksen kannattaisi harkita, kumpi on kokonaisvaikutusten kannalta parempi ratkaisu: leikatako lomarahoja pakkolailla vastustuksesta ja juridisista ongelmista huolimatta vai kantaako erityisveroa lomarahoista ja vastaavanlaisista palkkaukseen liittyvistä etuuksista. Erityisveron säätämiseen hallituksella ja eduskunnalla on ymmärtääkseni kiistaton oikeus. Samalla hallitus välttyisi astumasta työmarkkinaneuvottelujen miinakentälle. Pikaisesti toimien tällainen erityisvero alkaisi lisätä verotuottoja jo ensi vuonna.

Lomaraha sisältyisi edelleenkin palkansaajan verotettaviin vuosituloihin, jolloin siitä perittävä erityisvero voisi olla muutaman prosenttiyksikön suuruinen tasavero. Sen perimistä helpottaisi se, että työnantajan on jo pitkään ollut eriteltävä lomaraha muista suorituksista sekä palkansaajalle että verottajalle antamassaan palkkalaskelmassa.

Lomarahat ilmaantuivat työehtosopimuksiin 1970-luvun alkupuolella eräänlaisina bonuksina, palkanlisinä. Vastaavanlaisia palkanlisiä käytetään yrityselämässä muutenkin: esimerkiksi tulospalkkioina ja palkkio-osakkeina. Tasapuolisuuden vuoksi myös tällaiset erät olisi säädettävä saman erityisverolain alaisiksi. Näin myös ehkäistäisiin lomarahojen muuntelu mahdollisiksi muunlaisiksi etuuksiksi.

Verotuottojen lisäämiseen hallituksella on uusia, erityisen painavia syitä: ennen muuta turvapaikanhakijoiden yllätystulva sekä tiettyjen sosiaalietuuspäätösten peruminen.

Altti Majava

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat