Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työnantajat kaatoivat yhteiskuntasopimuksen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pelottelusta huolimatta Suomella on yhä paras AAA-luottoluokitus, Suomella on bruttokansantuotteeseen verrattuna vähemmän velkaa kuin suurimmalla osalla EU-maista eikä Suomi ole taloustilanteensa vuoksi EU-komission erityistarkkailussa kuten esimerkiksi Saksa, Ranska ja Britannia.

Silti Suomessa on nähty tänä vuona maailmanlaajuisesti jotain todella poikkeavaa. Suomen hallitus, työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Kuntatyönantajat KT vaativat kesken kahden vuoden sopimuskauden – pakkolakiesityksillä uhkaamalla – ammattiliittoja heikentämään 200:aa voimassa olevaa ammattialakohtaista työehtosopimusta. Politiikkaan siirtyneeltä yritysmiljonääriltä Juha Sipilältä (kesk) on unohtunut, ettei yrityskään voi pakottaa toista yritystä alentamaan palvelujen tai tuotteiden hintaa kesken sopimuskauden. Sekin unohtui, että ammattiliitoilla on yli sadan vuoden kokemus sopimusneuvotteluista.

Lopputulos näyttää tämän kaiken sirkuksen ja populismin jälkeen siltä, että työnantajia edustavat EK ja KT saivat sen mitä halusivatkin: yhteiskuntasopimuksen sijasta Suomen porvarihallituksen tekemät esitykset pakkolaeista ja pienituloisiin liittyvistä leikkauksista menevät eduskunnan kautta läpi.

EK:n, KT:n ja hallituksen toimintatapa on syyttää Suomen taloustilanteesta niitä 80 prosenttia suomalaisista, joiden tulot ovat alle 3 000 euroa kuukaudessa ja jotka tekevät työnsä juuri niin kuin esimiehet käskevät. Johtajien palkat muine etuineen sovitaan paikallisesti työehtosopimuksia suuremmiksi. Vaikka johtajat ovat vastuussa yritysten päätöksistä ja huonoista tuloksista, heitä eivät koske lomien, lomarahojen, sairauspoissaolojen ja muiden korvausten leikkaukset tai irtisanomiset.

Eniten tässä mediapelissä ihmetyttää se, ettei kukaan määrittele palkkojen leikkauksista säästyvien rahojen käyttöä työllisyyden parantamiseen, vaan työnantajat voivat jakaa rahat esimerkiksi osinkoina omistajille.

Jarno Strengell

pääluottamusmies

JHL:n edustajiston jäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat