Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä hallitus tarkoittaa paikallisella sopimisella?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nyt kun hallitus on päättänyt neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta, olisi kohtuullista jo tietää, mitä se tarkoittaa työpaikkakohtaisella sopimisella. Vai onko niin, että hallitus vasta miettii, mitä asia pitää sisällään? Missään ei ole nähty mitään konkreettista paikallisen sopimisen sisällöstä.

Metallityöväen Liitolla on tietääkseni pisimmät perinteet kyseisessä asiassa.

On järkyttävää puhua sopimisesta, jos yksi osapuoli sanoo, mikä sopimisen lopputuloksen pitää olla. Jos sopimusta ei synny, haluttuun lopputulokseen pääsemiseksi pitää säätää lakeja.

Suomessa on jo laki yhteistoiminnasta yrityksissä. Laki määrää työnantajan keskustelemaan työntekijöiden kanssa työpaikalla toteutettavista periaatteista ja tilauskannasta. Mutta kun lailla säädetty keskusteluvelvoitekaan ei yleensä toimi, miten ”viiden pinnan” kustannusloikka voidaan toteuttaa paikallisella sopimisella?

Tietääkseni vain Romaniassa on lailla säädettyjä sopimuskattoja työehtosopimuksille. Onko Suomi nyt Romanian linjalla?

Mitä paikallisella sopimisella tavoitellaan? Sopiminen on aina sitä, että toinen osapuoli tekee esityksen ja toinen osapuoli harkinnan jälkeen hyväksyy, hylkää tai tekee muutosesityksiä tehtyyn esitykseen ja lopputuloksena mahdollisesti syntyy sopimus. Työoikeuteen liittyvissä laeissa on säädöksiä siitä, kenellä on valtuudet sopia mistäkin ja kenen puolesta.

Jouni Miettinen

oikeudellinen yksikkö

Metallityöväen Liitto ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat