Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotaa pakenevat ovat aina hädässä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sekä Jorma Työppönen (HS Mielipide 2.12.) että Ossi Päärnilä (HS Mielipide 1.12.) puuttuivat kirjoitukseeni (HS Mielipide 30.11.) korostamalla sitä, ettei evakkoja ja sotapakolaisia voi rinnastaa. Karjalan Liiton puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström toisti (HS Mielipide 6.12.) saman argumentin.

Mielipidekirjoituksessani kuitenkin nimenomaan korostin, että vuonna 2015 ei ole kysymys oman maan väestön pakkosijoittamisesta, kuten evakkojen kohdalla. Sotaa paenneet ovat aina hädässä, enkä tietystikään halunnut kirjoituksessani loukata siirtokarjalaisia, päinvastoin.

Kirjoitin talvisodan hengestä ja siitä, että Suomella on historiallista kokemusta vaikeista väestönsiirroista.

Maallamme oli mittava sotapakolaisongelma toisen maailmansodan aikana, kahteen kertaan. 400 000 sotaa pakenevaa pystyttiin sijoittamaan isoon maahamme. Nyt kauhistellaan 30 000 pakolaisen ja maahanmuuttajan kanssa ja poltellaan nimettöminä turvapaikkoja.

Itse osin ”geneettisenä” karjalaisena ajattelen, että vain 200-vuotinen nationalismin aikakausi ei muuta sitä tosiseikkaa, että me kaikki olemme enemmän tai vähemmän mestitsejä. Arjalaista, karjalaista, suomalaista tai syyrialaista perusrotua ei ole koskaan ollut.

Talvisodan henkeä haluan siksi muistaa suvaitsevana. Sille historialle on parempi rakentaa kuin kaikkein ahdasmielisimmälle patriotismille.

Jussi Pakkasvirta

johtaja

Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat