Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karjalaiset kohtasivat kulttuurieroja

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Jussi Pakkasvirran ansiokkaassa kirjoituksessa (HS Mielipide 30.11.) olleesta viittauksesta karjalaisten pakolaisstatukseen on syntynyt keskustelu, jossa on katsottu, että karjalaisia on syvästi loukattu. Hehän olivat ihan tavallisia suomalaisia, jotka eivät tarvinneet minkäänlaista kotoutusohjelmaa.

Kukaan kirjoittajista ei ole ilmeisesti tutustunut asiasta tehtyyn suurtutkimukseen ”Siirtoväen sopeutuminen” (1952), jonka johtajana oli Heikki Waris. Tässä tutkimuksessa lähtökohtana oli se tosiasia, että karjalaisen siirtoväen ja muiden suomalaisten välillä oli varsin iso kulttuuriero. Tarvittiin paljon sopeutumista molemmin puolin.

Pakolaisuus-käsite kattaa nähdäkseni myös erinomaisesti sen tilanteen, jonka karjalaiset kohtasivat. He joutuivat pakenemaan kotiseudultaan. He eivät suinkaan vain lähteneet vapaaehtoisesti pois.

Kuvaukset karjalaisten kohtelusta heidän uusilla kotiseuduillaan eivät hirveästi poikkea nykykuvauksista siitä, miten jotkut suhtautuvat maahamme tulleisiin pakolaisiin. Erona on vain se, että karjalaisia ei sijoitettu pakolaiskeskuksiin vaan suomalaisten koteihin.

J. P. Roos

professori emeritus,

Heikki Wariksen oppilas, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat