Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän ja Stubbin sanavalinnat kielivät suhtautumisesta sivistykseen – nyt he pääsevät liian helpolla

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Rio Gandara / HS
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok).
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok). Kuva: Rio Gandara / HS

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ovat päässeet liian helpolla viimeaikaisista koulutukseen ja sivistykseen liittyneistä kommenteistaan.

Puheet ”kaiken maailman dosenteista” ja kolmen kuukauden kesälomista professorin uralle hakeutumisen motiivina ovat ehkä nousseet heidän huulilleen ennalta ajattelematta. Ne kuitenkin kertovat esittäjiensä arvomaailmasta ja asenteista enemmän kuin ehkä haluamme uskoa.

Ministerien lausumissa ei ole kyse vain koulutukseen kohdistettavien leikkausten puolustelusta. Niistä heijastuvat myös laajemmin sivistyksen ja jopa demokratian perusteiden asenteet. Demokratiaan kuuluu elimellisesti kriittinen ja moniääninen keskustelu. Johtajat ovat demokratiassa kansan edustajia ja palvelijoita. Siksi heidän tulisi kestää rankkaa arvostelua ja jopa epäasiallista kritiikkiä.

Voidaan kysyä, miksi juuri dosentit joutuivat Sipilän purkauksen maalitauluksi. Ehkä kysymys ei ollut sattumasta. Dosentit ovat ainakin ”hyviä vihollisia”, joiden on vaikea puolustautua yhdessä. Dosentit edustavat korkeinta akateemista sivistystä ja huomattavaa erityisosaamista omalla alallaan.

Ehkä syynä Sipilän reaktioon oli se, että akateeminen sivistyneistö, johon dosentit kuuluvat, on liki ainoa ryhmä, josta hallituksen politiikkaan enää uskalletaan suunnata terävää arvostelua.

Sipilän lausuman ongelmallisuutta voi havainnollistaa myös pohtimalla, mitä olisi tapahtunut, jos vaarattomien dosenttien sijasta kritiikin kohteeksi olisi joutunut jokin muu (”kaiken maailman”) ammatillinen, poliittinen, etninen tai kielellinen ryhmä.

Yksittäisiltä ylilyönneiltä kuulostavat lausunnot heijastavat itse asiassa vakavaa demokraattisen poliittisen järjestelmän arvojen vastaista ajattelua. Tähän ajatteluun kuuluu tieteen ja siihen liittyen rationaalisen ajattelun vastainen lähestymistapa. Tämä on tullut esille monien viime vuosina väkisin – vastoin asiantuntijoiden näkemyksiä – ajettujen lainsäädännöllisten uudistusten valmistelussa.

Kuten Stubb on toistuvasti todennut, päätöksentekijöiden katseen on oltava tulevaisuudessa. Menneiden kaiveleminen on turhaa, samoin syyllisten etsiminen. Tähän kohtaan kiteytyy vakava ajatteluvirhe. Jos emme tunne asioiden taustoja ja tutki ilmiöiden syitä, emme voi etsiä niihin rationaalisia korjauskeinoja. Syiden pohdinnan pitäisi olla kaiken yhteiskuntapolitiikan lähtökohta. Se estäisi usein yhden ainoan ratkaisumallin ajamisen ”yhteisen edun” nimissä ainoana vaihtoehtona.

Myös se, ketkä ovat mahdollisesti vastuussa tehdyistä ratkaisuista, on demokratiassa olennainen kysymys. Valta ja vastuu ovat sidoksissa toisiinsa. Vastuukysymysten pohdinnan kautta voimme ainakin torjua poliitikkojen rakastaman argumentin, jonka mukaan me kaikki olemme yhtä lailla syyllisiä – esimerkiksi talouden ahdinkoon.

Käynnissä näyttää nyt valitettavasti olevan voimakkain tieteen, tutkimuksen ja tieteellisen sivistyksen vastainen kampanja sitten maailmansotien välisen ajan.

Olisi hyvä olla selvillä, missä mennään ja millaisiin yhteiskunnallisiin ja ideologisiin konteksteihin tällainen politiikka on menneinä vuosikymmeninä liittynyt.

Jukka Kekkonen

oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat