Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliittisella ohjauksella on tärkeä tehtävä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Paheksutulla poliittisella ohjauksella on demokratiassa tärkeä tehtävä, kun se pysyy oikealla tasolla. Hallituksella ja eduskunnalla on oltava oikeus tarvittaessa myös muuttaa lakeja ja asettaa ne tarkoitukset, joita lakien tulee toteuttaa. En ymmärrä, etteikö olisi perustuslain mukaista ja laillista, että kansalaisten valitsema poliittinen johto osoittaa, mitä tavoitteita lainsäädännön tulee täyttää.

Luonnollisesti lakien perustuslainmukaisuuden arvioinnin pitää tapahtua ilman poliittista vaikutusta, minkä vuoksi olen jo pitkään kannattanut Suomeen perustuslakituomioistuinta.

Viime aikojen keskustelu on haudannut alleen lähihistorian räikeimmät esimerkit sopimattomasta poliittisesta ohjauksesta. Niissä ei tullut loukatuksi jokin tietty erityislaki tai intressiryhmä vaan perustuslaki itse.

Kun Suomi päätti liittyä euroalueeseen, sen toteuttaminen olisi edellyttänyt perustuslain muuttamista rahayksikön osalta. Vähintäänkin olisi tullut järjestää kansanäänestys EU:hun liittymisen tapaan.

Kumpaakaan ei haluttu, koska Lipposen I hallitus tiesi, ettei eurohanketta saada tällä tavoin läpi. Tähän poliittiseen ohjaukseen ei julkinen sana juuri puuttunut, koska se oli euron ja tiiviimmän integraation kannalla.

Puolueettoman lainvalmistelun lisäksi demokratia tarvitsisi johdonmukaista ja puolueettoman kriittistä mediaa. Ja ehkä tämän pakkolakikeskustelun opettamana kansakunta tarvitsisi parempaa harkintaa asioista, joissa meidän ei kannata antaa päätösvaltaa EU:n ytimen syvimpiin kammioihin.

Ossi Martikainen

EU:n Alueiden komitean jäsen

Lapinlahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat