Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Planeettamme hyötyisi heimoaatteiden ja nationalismin hylkäämisestä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tämän ja seuraavan vuosisadan uhkat ja mahdollisuudet ovat globaaleja: ilmastonmuutos, ihmistä älykkäämmät koneet, antibioottiresistanssi ynnä muut terveyshaasteet, uusi energiatuotanto ja lähiavaruuden asuttaminen. Ne vaativat globaaleja ratkaisuja. Ne vaativat, että ihmiset pystyvät entistä paremmin käsittelemään kielteiset tunteensa – pelon, kiukun ja vihan – ja ratkomaan ongelmia yhdessä. Meidän tulee oppia laajentamaan sisäryhmämme kattamaan kaikki ihmiset sen sijaan, että se kattaisi ainoastaan kaikki samaa mieltä olevat, kaikki suomalaiset tai kaikki länsimaalaiset.

Heikki Aittokosken (HS Sunnuntai 6.12.) retoriikka rajojemme sisään syntyneistä ihmisistä ”Suomen asiakasomistajina” kuulostaa väistyvän maailman perään haikailulta. Hiljakseen me ”asiakkaat” omistamme Suomen yhä vähemmän. Me satuimme syntymään tai muuttamaan alueelle, jonne on edellisten sukupolvien uhrauksien ja suotuisan historian ansiosta keskittynyt runsaasti hyvän elämän aineellisia ja henkisiä voimavaroja. On luonnollista, että ihmiset suuntaavat tänne nyt maista, joissa näitä resursseja ei ole, kun liikkuminen on helpompaa kuin ennen.

Suomeen tulee jatkuvasti lisää ihmisiä, ja lisäksi väestö omassa maassamme sekä vanhenee että elää pidempään. Sotasukupolven ja suurten ikäluokkien meille saavuttamat edut vaikuttavat jakaantuvan laajemmalle ja hupenevan. Globaalit erot tasoittuvat muuttoliikkeissä, Suomen totuttu vauraus vuotaa hiljalleen pois ja menetämme suhteellisia etuoikeuksiamme. Tämä saavutettujen etujen menettäminen kuumentanee tunteita puolin (nationalistit) ja toisin (antinationalistit) lähivuosina.

Kyetäksemme toimimaan viisaasti tulevaisuudessa meidän on kuitenkin pysyttävä rauhallisina. Me ihmiset olemme lajina samassa veneessä, ja pärjäämisemme tällä planeetalla riippuu kyvystämme koordinoida yhteisiä vastauksia haasteisiin.

Suomi ei tarvitse ensisijaisesti Aittokosken kaipaamaa tervettä isänmaallisuutta. Sen sijaan koko planeetta hyötyisi heimoaatteiden, nationalismien ja muiden ”me vastaan muut” -ajattelua tukevien uskomusjärjestelmien häivytyksestä historian hämäriin. Tämä on edellytyksenä tulevaisuudelle, jossa kykenemme pohjimmiltaan yhteiset intressit jakavana lajina ratkomaan niitä akuutteja, globaaleja haasteita, joita tämä vuosisata juuri nytkin tuo mukanaan.

Oskari Lahtinen

psykologian maisteri

Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat