Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unescon tuki kohteille on tarkoin rajattua

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Luimme mielenkiinnolla matkasivuilla julkaistun jutun Unescon maailmanperintökohteista Suomessa ja tuon statuksen merkityksestä matkailun kehittämisessä (HS 5.12.). On hienoa, että tämä noteerataan. Vaikka turismin kasvaminen maailmanperintökohteissa tuo mukanaan suuriakin haasteita, se on silti merkittävä kannustin jäsenvaltioille maailmanperintökohteista huolehtimiseen.

Jutussa kuitenkin mainittiin, että ”Unesco myös tukee kohteita taloudellisesti”. Se ei ole sinänsä virheellistä, mutta Suomen kohteista puhuttaessa se antaa väärän kuvan Unescon maailmanperintökeskuksen resurssien käytöstä.

Maailmanperintökeskuksen tarkoituksena ei nimittäin ole tukea kohteita, ellei jäsenvaltiolla ole akuutteja ongelmia, jotka vaarantavat kohteiden säilymisen ja joita se ei itse pysty selvittämään. Muuhun resurssit eivät mitenkään riittäisi. Kun kohteille myönnetään apua, annettu tuki voi olla paitsi rahallista myös – ja usein mieluummin – asiantuntemuksen lainaamista.

Suomen kaltaisten maiden on toki pyrittävä huolehtimaan itsenäisesti kohteiden ”erityisen yleismaailmallisen arvon” (Outstanding Universal Value) säilymisestä.

Wiktoriina Hurskainen

maailmanperintökoordinaattori

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry

Mikko Ruotsalainen

entinen Unescon sisäinen tarkastaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat