Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnistuneet väestönsiirrot takasivat yhtenäisyytemme

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Eurooppa on Lähi-idän sotien aiheuttamassa kuohuntatilassa. Laajat väestönsiirrot ovat palauttaneet monien mieleen yli 400 000 karjalaisen evakkovaiheet ja asuttamistoimet.

Sota-ajan väestönsiirrot Suomessa eroavat nykyisestä siirtolaiskysymyksestä muun muassa siinä olennaisessa asiassa, että siirtokarjalaiset olivat suomea äidinkielenään puhuvia, luterilaista tai ortodoksista uskoa tunnustavia oman maan kansalaisia, jotka eivät halunneet jäädä – eikä heitä jätetty – miehittäjän vallan alle.

Sotiemme kuumimmassa vaiheessa hyökkääjän tulivoiman alta rajaseudulta äkkiä pakoon lähteneitä karjalaisia voidaan kutsua sen hetken pakolaisiksi. Evakko-sanaa käytetään talvi- ja jatkosodan aikana luovutetuilta alueilta oma-aloitteisesti siirtyneestä tai valtion toimesta pois siirretystä väestöstä.

Rauhan tultua evakko-sana korvattiin useimmiten vastineella siirtoväki, siirtoväestö tai siirtokarjalaiset. Asemansa säilyttäneitä karjalaiskuntia ja karjalaisseurakuntia kutsuttiin aluksi evakkokunniksi ja evakkoseurakunniksi, pian talvisodan jälkeen siirtokunniksi ja siirtoseurakunniksi.

Suomi hoiti yli 400 000 ihmisen evakuoinnit hyvin verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan. Evakkoväestö siirtyi aluksi hätämajoitukseen. Sitä seurasivat tasoitussiirrot. Lainsäädäntöä avuksi käyttäen siirtolaiset kotiutuivat lopullisille asuinalueille ja löysivät oman paikkansa yhteiskunnassa.

Siirtoväestön oma kunnallinen ja kirkollinen ylimenokauden paikallishallinto sekä omat yhdistykset ja etujärjestöt ja niihin demokraattisesti valitut edustajat varmistivat sen, että siirtolaisten sopeutuminen paikalliseen elinympäristöön sujui verraten tasapainoisesti.

Väkeä ei sullottu pakolais- tai keskitysleireille, kuten monissa muissa maissa jouduttiin tekemään. Työpaikkoja syntyi ja maata jaettiin viljelijöille.

Suomen sisäinen kansallinen yhtenäisyys olisi tuskin säilynyt ilman onnistuneita evakuointeja, ilman omaperäistä ja suunnitelmallisesti hoidettua siirtoväkipolitiikkaa. Itsenäinen siirtoseurakuntajärjestelmä ja rohkeat siirtopapit tukivat osaltaan evakkoväestön kotoutumista.

Nykyisessä toisenlaisessa väestönsiirtotilanteessa suomalaiset joutuvat ratkaisemaan, miten erilaisten ihmisten yhteiselo toteutetaan käytännössä.

Hyvin hoidettu, humaani ja myötätunnolla toteutettu kotoutuminen koituu ajan kanssa koko Suomen hyväksi ja auttaa parhaiten turvapaikanhakijoita itseään.

Jaakko Ripatti

teologian tohtori, Lahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat