Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaikeudet eivät johtuneet yksin kulttuurieroista

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen valtio muodostui aikoinaan yhdeksästä maakunnasta, joissa eri heimot asuivat erilaisine ominaispiirteineen ja tapoineen. Kuitenkin jo tuolloin heimot rikastuttivat toisiaan omilla kulttuureillaan. Karjalan heimo menetti heimoalueensa ja kotiseutunsa vuonna 1944 sodan lopputaisteluissa ja lopullisesti rauhanehtojen mukaisesti Pariisin rauhassa vuonna 1947.

Suomen kaunein alue Karjala, karjalaisen heimon asuinalue, menetettiin Neuvostoliitolle. Sen noin 400 000 asukasta sijoitettiin sodan jaloista valtakunnan päättäjien toimesta evakuoituina aluksi läntiseen Suomeen ja myöhemmin tilanteen lopullisesti selviydyttyä maamme eri osiin muiden heimojen asuinalueille. Pyrittiin siihen, että sijoitusalueet muistuttaisivat entisiä kotialueita. Evakuointi oli valtiojohdon hyvin organisoimaa, se ei ollut päätöntä pakoa.

Kuten J. P. Roos totesikin (HS Mielipide 8.12.), sopeutuminen vaati ponnisteluja, koska kulttuurierot olivat suuria. Me karjalaiset olimme kuitenkin suomalaisia, samaa kansaa ja samaa kieltä omalla murteellamme puhuvia.

Karjalaiset pakenivat sotaa pakotettuina ja kaiken menettäneinä. He esiintyivät siten väsyneinä ja ryysyisinä ihmeteltävinä, joiden katsottiin uhkaavan toisten toimeentuloa ja häiritsevän heidän hyvinvointiaan.

Tämä uhkakuva ilmeni jo Karjalan läntisellä rajalla, nykyisessä Itä-Suomessa, jossa karjalaisia hätisteltiin eteenpäin toisten nurkkiin tai takaisin. Näin ei käynyt siis yksin evakkopaikoissa Pohjanmaalla, jossa kulttuurierotkin paljastuivat.

Vuosia sitten etsiessäni Kansallisarkistossa isovanhempieni sotakorvauspapereita löysin eversti Bergin nuhtelukirjeen, joka oli päivätty 5.7.1944. Se oli osoitettu kotijoukkojen komentajille ja koski karjalaisen väestön kohtelua.

Kyyneleet tulvahtivat silmiini kirjettä lukiessani. Muistin äitini surun menetyksistä ja epäoikeudenmukaisista kohteluista, vaikka meillä olikin hyvä evakkopaikka. Nuo itkut olivat aiheellisia, mutta kirje sovitti minulle paljon. Valtiovalta oli kuitenkin tehnyt parhaansa.

Tuo kirje tuo esiin sen, ettei ihminen ole muuttunut miksikään omassa itsekkyydessään omien sotiemme jälkeen. Kysymys ei siis ole pelkästään kulttuurieroista.

Terttu Hoviniemi

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat