Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhemmillani oli useita karjalaisia ystäviä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kirjoituksessaan karjalaisten kulttuurieroista (HS Mielipide 8.12.) J. P. Roos viittasi Heikki Wariksen tutkimukseen Siirtoväen sopeutuminen, jota en ole lukenut. Sen sijaan olen ollut Wariksen oppilas minäkin – tosin vain approbaturin verran.

Wariksen vasemmistolaisuuden tajusi opiskelijakin. Vaatimattomassa tutkielmassani lausuin jotain myönteistä ammattiyhdistysliikkeestä. Tämän yhden lauseen Waris oli alleviivannut. Kehottipa hän vielä minua jatkamaan sosiaalipolitiikan opintoja.

Roosista poiketen minulla on kokemuksia siirtoväen sopeutumisesta. Aloitin oppikoulun Kokkolassa heti sodan jälkeen. Luokallani oli useita siirtokarjalaisia.

Kokemukseni ja muistikuvieni mukaan he eivät mitenkään eronneet muista luokkatovereistani. Tosin eräs tyttö myöhästeli jatkuvasti, mutta se tuskin johtui hänen karjalaisuudestaan!

Lähellämme asui inkeriläisäiti kahden poikansa kanssa. Jostain syystä heitä ei ollut palautettu Neuvostoliittoon. Ikätoverini Eetu oli yksi jäsen poikajoukossamme. Ei häntä mitenkään eroteltu. Vähän harmitti, että hän voitti minut aina šakissa. Naapurissa oli jo silloin šakki oppiaineena.

Vanhemmillani oli useita karjalaisia ystäviä. En muista, että edes inkeriläisperhettä olisi ryssitelty – karjalaisista puhumattakaan.

Sodan jälkeen järjestettiin nyyttikestipohjalta illanviettoja, joihin vanhempani osallistuivat, joskus minäkin olin mukana. Siellä oli iloista menoa ilman viinaa. Karjalaismies lauloi kitaran säestyksellä ja toinen puheli leukavia muuten vain.

Tällaista oli meno Keski-Pohjanmaalla, joka tosin on pohjalaisuuden pehmeintä ja suvaitsevinta aluetta.

Yhteiskunnallinen tutkimus on mielestäni aina tutkijasidonnaista. Tutkijan sympatiat heijastuvat tutkimuksessa – vaikka yhdestä lauseesta.

Professorit ja kirkassilmäiset dosentit esittävät tutkimustuloksia, joita aikalaisten kokemukset eivät tue.

Suurin puute on se, että tutkijat eivät ole koskaan tehneet ”oikeita” töitä. Lukiosta mennään yliopistoon ja valmistutaan tutkijaksi. Kosketus todellisuuteen puuttuu.

Jokaisen yhteiskuntatieteilijän pitäisikin olla ennen tohtorintutkintoa pari vuotta lattiatason työssä esimerkiksi jossain teollisuuslaitoksessa.

Kalervo Sallamaa

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat