Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erottelu karjalaisiin ja suomalaisiin loukkaa syvästi

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomeen saapuneet 30 000 turvapaikanhakijaa puhuttavat. Meidät evakot on sotkettu mukaan keskusteluun.

J. P. Roosin mukaan (HS Mielipide 8.12.) evakot olivat pakolaisia, ”erona on vain se, että karjalaisia ei sijoitettu pakolaiskeskuksiin vaan suomalaisten koteihin”. Erottelu karjalaisiin ja suomalaisiin loukkaa meitä karjalaisia todella syvästi, olimmehan silloinkin suomalaisia, vaikka evakkoja.

Roosin opettaja Heikki Waris jakoi kirjassaan Siirtoväen sopeutuminen (1952) rajojen yli kulkevat väkijoukot neljään ryhmään: karkoitettuihin, pakolaisiin, siirrettyihin eli siirtoväkeen ja siirtolaisiin. Siirtoväki on monissa kielissä evakkoja (evakuerade, evacuees, Evakuirte). Siirtolaiset ovat maasta- tai maahanmuuttajia (emigrantteja tai immigrantteja). Karkoitetut ovat vallankäyttäjien päätöksin ja toimenpitein maasta poistettuja. Pakolaiset pakenevat sotaa tai vainoa. Siirtolaiset lähtevät omasta tahdostaan kohti parempia taloudellisia tai miellyttävämpiä oloja.

Evakot siirretään, valtiovallan tai muiden viranomaisten määräyksin, ohjauksella ja avustamina, sodan tai uhan alaisilta alueilta turvallisempiin oloihin. Nykyiset turvapaikanhakijat ovat pakolaisia tai siirtolaisia. Harvat heistä ovat karkoitettuja, mutta ketkään eivät ole evakkoja.

Kyösti Pulliainen

professori emeritus, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat