Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Normit ovat huono tapa määrittää autopaikkoja opiskelija-asunnoille

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hoasin hallituksen tuore puheenjohtaja Leena Pihlajamäki esitti, että opiskelija-asuntojen hintaa nostavia parkkipaikkoja tulisi vähentää (HS 3.12.).

Myös tuoreet tutkimustulokset pääkaupunkiseudun opiskelijoiden asumis- ja liikkumistottumuksista (worldstudentcapital.fi) näyttävät, että yksityisautoilu on pääkaupunkiseudulla marginaalisen ja jatkuvasti pienenevän opiskelijaryhmän päivittäinen liikkumismuoto. Ylivoimaisesti suurin osa opiskelijoista kävelee, pyöräilee tai käyttää julkista liikennettä.

Tiivistyvä kaupunkirakenne suosii rakenteellisia pysäköintiratkaisuja, joiden rakennuskustannukset voivat olla useita kymmeniätuhansia euroja autopaikkaa kohden. Paikalle muodostuva kuukausihinta voi tällöin olla jopa 200 euroa, mihin opintotuella elävällä opiskelijalla ei ole varaa.

Rakennuskustannukset jyvitetäänkin kaikkiin asuntoihin tasaisesti riippumatta siitä, autoileeko asukas vai ei. Tämä hämärtää käsitystämme siitä, mikä on autopaikkojen todellinen kysyntä. Otaniemeen on kaavailtu jopa 2 500 uutta opiskelija-asuntoa, joille tulisi nykyisellään rakentaa jopa 400–600 uutta pysäköintipaikkaa nykyisten 660 paikan lisäksi.

Paikkojen rakentaminen merkitsisi yhteensä jopa kymmenien miljoonien eurojen kustannuksia opiskelijoille, jotka asuvat kävelymatkan päässä koulurakennuksestaan ja pian avattavasta metroasemasta.

Lisäksi uudet pysäköintipaikat veisivät tilaa jopa parin Olympiastadionin verran. Tämä ei ole kohtuullista eikä järkevää.

Autopaikkoja rakennetaan kuntatasolla päätettävien normien mukaisesti, vaikka auto ja sen säilytyspaikka omalla pihalla ovat ylellisyystuotteita, joihin yhä harvemmalla pääkaupunkiseudun opiskelijalla on varaa saati tarvetta.

Autopaikkojen määrän vähentäminen olisi yksinkertainen ja konkreettinen keino helpottaa pienituloisen kansanosan toimeentuloa. Opiskelija-asuntoihin tulisi kaavoittaa autopaikkoja vain se määrä, jonka niiden käyttäjät kokevat kohtuulliseksi.

Santeri Nuotio

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen, Kampuskehitys

Antti Ahlava

Aalto-yliopiston vararehtori, Kampuskehitys

Kirsi Louhelainen

kaupunginvaltuutettu (vihr)

kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat