Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi emme voisi sopia työpaikoilla?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nyt keskustellaan siitä, miten työntekijöiden työehdoista voitaisiin sopia työpaikoilla.

Mieleeni muistui kokemukseni 1970-luvun alkupuolelta, jolloin työskentelin nuorena suunnittelijana suuren ruotsalaisen konsulttiyhtiön suomalaisessa tytäryhtiössä. Työpaikan henki oli poikkeuksellisen hyvä. Toimitusjohtajamme oli kokenut ja alansa tunteva. Hänellä oli erittäin hyvä ihmistuntemus ja häntä arvostettiin suuresti.

Toimitusjohtaja perusti yhtiöön johdon ja työntekijöiden yhteisen raadin, johon kuului kaksi johdon ja neljä henkilökunnan edustajaa. Minulla oli kunnia olla mukana raadin toiminnassa.

Käsittelimme monien pienempien asioiden ohella yhtiön vuosibudjetin ja päätimme yhtiössä sovellettavasta yleisestä palkkaratkaisusta. Vasta myöhemmin minulle selvisi, miten paljon me olimmekaan edellä aikaamme.

Yhtiössä työntekijät luottivat johtoon ja johto luotti meihin työntekijöihin. Muistot tuosta johtamistavasta ylittävät kaikki myöhemmin kokemani johtajuudet, myös omani. Meitä johdettiin tavalla, jossa oli sekoittuneena ruotsalaista luottamuskäytäntöä ja enemmän kuin ripaus suomalaista hyvää ja avointa henkilöjohtamista.

Miksi suomalaisten yritysten hallituksiin ei oteta mukaan henkilökunnan edustajia? Luottamus lisääntyisi varmasti.

Keskinäistä luottamusta on päinvastoin syöty runsaasti, ja se on näkynyt viimeaikaisissa neuvotteluissa ja niiden tuloksettomuudessa.

Kustannustasomme on vuosien mittaan noussut jatkuvasti suhdanteista riippumatta, työttömyys on pysynyt yli 20 vuotta korkealla tasolla, julkinen velka lisääntyy nopeasti ja uusia vientiin kelpaavia tuotteita kaivataan kipeästi markkinoille.

Siksi tarvittaisiin nimenomaan luottamusta ja yhteen hiileen puhaltamista. Uskon, että useimmat jakavat tämän näkemyksen.

Onko meillä edellytyksiä lisätä keskinäistä luottamusta?

Yritystasolla luottamus lisääntyy tasa-arvoisissa neuvotteluissa. Ne ovat mahdollisia vain avoimuuteen ja luotettavaan tietoon perustuvassa vuorovaikutuksessa. Miksi näin ei menetellä? Henkilökunnan edustajat toisivat merkittävän henkisen panoksen ja uudenlaista energiaa yritysten hallitustyöhön.

Työehtoneuvottelut yrityksissä saisivat uudenlaisen, todellisuuteen perustuvan näkökulman. Me-henki saattaisi olla voittaja, ja poteroista voitaisiin vihdoin nousta pois. Rohkeutta tähän suuntaan etenemiselle antaa edelleen ruotsalainen yrityskulttuuri, vaikka sen esille tuominen saattaa monia vähän kirpaistakin.

Jaakko Heikkilä

rakennusneuvos, coach

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat