Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleissitovuus suojelee työntekijöitä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Liberan tutkimusjohtaja Heikki Pursiainen kirjoitti (HS Vieraskynä 9.12.), että yleissitovuus haittaa yritysten välistä kilpailua. Hänen mukaansa yleissitovuuden purkaminen lisäisi työntekijöiden välistä kilpailua ja alentaisi yritysten työvoimakustannuksia.

En ota kantaa Pursiaisen viittaamaan yksittäiseen riitatapaukseen, jonka käsittely oikeudessa on vielä kesken, mutta haluan tuoda esiin yleissitovuuden tarkoituksen ja merkityksen.

Yleissitovuusjärjestelmän tarkoituksena on järjestäytymättömien työnantajien palveluksessa olevien työntekijöiden työnteon vähimmäisehtojen turvaaminen. Kansainvälisten sopimustenkin edellyttämään työntekijöiden vähimmäisehtojen turvaamiseen on olemassa kaksi tietä – minimityöehdot määritellään joko laissa tai ne sovitaan työehtosopimuksin.

Jos vähimmäisehdot sovitaan työehtosopimuksissa, kuten Suomessa, on tärkeää huolehtia, että sopimusten vähimmäisturva ulottuu kaikkeen työhön ja kaikkiin työntekijöihin.

Työsopimuslain mukaan työnantajan tulee noudattaa vähintään valtakunnallisen, alalla edustavana pidettävän työehtosopimuksen (yleissitova työehtosopimus) määräyksiä. Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta päättää sen, onko valtakunnallinen työehtosopimus yleissitova.

Perusteena yleissitovuuden vahvistamisessa pidetään sopijaosapuolten edustavuutta. Mikäli olosuhteet muuttuvat, lautakunta voi purkaa työehtosopimuksen yleissitovuuden. Kuka tahansa ei voi tehdä yleissitovaa työehtosopimusta vain muiden kiusaksi, kuten Pursiainen antoi ymmärtää.

Yleissitovuus lisää sekä työntekijöiden että yritysten oikeusturvaa ja varmuutta, kun on selvää, mitä ehtoja tulee noudattaa. Lisäksi yleissitovuus edistää tervettä kilpailua ja estää palkkojen polkemista.

Jos yleissitovuutta ei olisi, se voisi johtaa työehtojen ja palkkojen polkemiseen ja työntekijöiden turvan heikkenemiseen. Yleissitovuuden poistaminen toisi myös epätervettä kilpailuetua sellaisille yrityksille, jotka eivät noudattaisi yhteisiä pelisääntöjä, vaan haluaisivat hakea voittonsa työntekijöiden etuja polkemalla. Ovatko sellaiset työmarkkinat sivistyneen Suomen etu? Haluavatko työnantajatkaan todella tätä?

Työehtosopimusjärjestelmän murentamisen sijaan tulisi keskittyä siihen, miten kaikki työntekijät saataisiin työehtosopimusten piiriin. Se antaisi mahdollisuuden lisätä eri aloja hyödyttävää paikallista sopimista.

Jaana Meklin

vastaava lakimies, Akava ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat