Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isänmaa ei kestä uhkaavaa lakkokierrettä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Presidentti Urho Kekkonen toimi vuonna 1970 viimeisenä reservinä laatiessaan Päiviö Hetemäen ja Niilo Hämäläisen pyynnöstä Keijo Liinamaan, Erkki Sunilan ja Samuli Suomelan neuvotteleman niin sanotun UKK-sopimuksen. Suurlähettiläs Aleksei Beljakovin yllyttämänä taistolaiset puuhasivat tuolloin yleislakkoa. Syntyi Liinamaa III:n sijasta Liinamaa–Kekkonen. Presidentin arvovallalla lakkosuunnitelmat sulivat.

UKK-sopimuksen viimeisenä elossa olevana allekirjoittajana ja KT Kuntatyönantajien ensimmäisenä työmarkkinajohtajana (1970–79) pidän mahdollisena saavuttaa yhteiskuntasopimus sovittelulautakunnan avulla.

Ylipormestari Teuvo Auran johdolla soviteltiin vuoden 1956 yleislakko. Valtakunnansovittelija Erkki Sunilan johdolla lautakunta sai sovinnon seitsemän viikkoa jatkuneeseen metallin lakkoon 1971. Sovintolautakunnan puheenjohtajana on toiminut myös arkkiatri Risto Pelkonen terveydenhoitoalan työtaistelussa 2000-luvulla.

Sovintolautakunnan jäseniltä edellytetään oivallista osaamista tulopoliittisista neuvotteluista. Hallituksen tavoitteleman kilpailukyvyn sekä valtiovarainministeriön keskeisen aseman kannalta paras puheenjohtaja olisi VM:n valtiosihteeri Martti Hetemäki. EK:n eläkkeelle jäänyt työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen ja STTK:n entinen puheenjohtaja Mikko Mäenpää täyttäisivät lautakunnan jäseniltä vaadittavat ehdot.

Isänmaa ei kestä lakkokierrettä, joka on taivaanrannalla nähtävissä mustina pilvinä. Kansalaiset haluavat sopimusyhteiskuntaa, ja ammattiyhdistysliike on osoittanut suurta valmiutta tukea kilpailukyvyn palauttamista, välttämättömiä muutoksia ja paikallista sopimista. Tarvitaan vänrikki Koskelan johtamistaitoja ja sotaveteraanien konsensusta: kaveria ei jätetä.

Teuvo Varjas

Liinamaan virkamieshallituksen toinen valtiovarainministeri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat