Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsien käyttö johtaa metsävarojen kasvuun ja suurempiin hiilinieluihin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ilmastopaneeli arvioi (HS 10.12.), että puun lisäkäyttö teollisuuden raaka-aineena ja energiantuotannossa ei tuota ilmastohyötyjä. Vain puurakentamista pidettiin ilmaston kannalta hyvänä vaihtoehtona.

Vähemmälle huomiolle jäi se, että metsiemme kasvu (eli hiilensidonta) on kaksinkertaistunut vuoden 1950 jälkeen noin 100 miljoonaan kuutiometriin vuodessa. 150 miljoonan kuutiometrin kasvu saavutetaan vuoteen 2050 mennessä. Tämä johtuu pääosin siitä, että metsiin on investoitu viime vuosikymmeninä tehokkaammin kasvutekijöitä käyttävien puualkuperien ja paremman metsänhoidon kautta.

EU-tasolla ja globaalisti olennainen kysymys on: Pysyykö metsiin säilötty hiili todella metsässä vai kasvaako massiivisten hiilipäästöjen todennäköisyys, kun ilmasto lämpenee, metsät tihentyvät ja myrskytuhot ja metsäpalot yleistyvät?

Esimerkiksi Kanadassa talousmetsien hakkuut vähenivät rajusti 2000-luvulla ja kuitenkin metsien hiilivarastot kääntyivät laskuun ja Kanadan talousmetsät muuttuivat hiilinieluista hiilen lähteiksi. Tämä on aiheutunut massiivisista Länsi-Kanadan metsätuhoista ja osin niitä seuranneista metsäpaloista.

Espanjalaiset kollegat ovat varoittaneet, että jos maan nopeasti kasvaneita metsävaroja ei hyödynnetä, ne päästävät sitomansa hiilen takaisin ilmakehään metsäpaloissa. Maissa, joissa metsien hakkuut ovat kasvaneet ja niihin on myös investoitu, metsien biomassavarat ovat kasvaneet voimakkaasti. Metsien tarkoituksenmukainen käyttö näyttää johtavan suurempaan hiilensidontaan ja metsien hiilivaroihin kuin säästö tai jopa hiilimuseointi.

Siksi esimerkiksi Euroopan metsäinstituutti Pariisin ilmastokokouksessa julkaisemassaan raportissa päätyy suosittamaan metsien käytön lisäämistä erityisesti alueilla, joissa hakkuumahdollisuudet ylittävät kasvun tai kasvu on alkanut taantua metsän ikärakenteen vuoksi.

Myös Luonnonvarakeskus Luke ja Teknologian tutkimuskeskus VTT ovat arvioineet tuoreessa raportissaan, että metsien käyttö ja investoinnit takaisin metsävaraan mahdollistavat metsävarojen kasvun edelleen sekä stabiloivat metsien hiilivaraston, kun esimerkiksi metsätuhoihin puututaan ajoissa.

Suomen tapa käyttää metsävaroja sekä raaka-aineena että energiantuotannossa voidaan hyvällä syyllä pitää hiilineutraalina ja äärimmäisen resurssitehokkaana. Katseet tulisikin kääntää kehittyviin maihin, joissa puun energiakäytön tehostamisella voitaisiin jättää miljardi kuutiota puuta hakkaamatta tai käyttää säästynyt puu uusiutuvana rakennusmateriaalina.

Antti Asikainen

professori, Luonnonvarakeskus

Hannu Ilvesniemi

professori, Luonnonvarakeskus

Pekka Kauppi

professori, Helsingin yliopisto

Kai Sipilä

professori emeritus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat