Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muukalaisviha on arkipäiväistymässä – sosiaalisessa mediassa kannustetaan avoimesti väkivaltaan

Aggressiivinen käytös ja laiton suora toiminta tässä mittaluokassa ovat hyvin poikkeuksellisia Suomessa, kirjoittaa tohtorikoulutettava Mari Kuukkanen HS:n mielipidepalstalla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Syksyn aikana on tehty lukuisia turvapaikanhakijoihin kohdistuneita iskuja, kuten vastaanottokeskusten tuhopolttoyrityksiä. Myös fyysistä väkivaltaa tai sillä uhkailua on esiintynyt. Samoin sosiaalisessa mediassa kannustetaan avoimesti väkivaltaan turvapaikanhakijoita ja näitä puolustavia ihmisiä kohtaan sekä toivotaan molempien kuolemaa. Keskustelun koventumisesta kertoo sekin, että maahanmuuttajien sijaan on alettu puhua ”maahan tunkeutujista”.

Aggressiivinen käytös ja laiton suora toiminta tässä mittaluokassa ovat hyvin poikkeuksellisia Suomessa. Tästä huolimatta asiasta ei ole käyty analyyttistä julkista keskustelua. Hallitseva ajattelutapa tuntuu olevan, että iskut ja vihamielisyys ovat luonnollisia ja selitystä kaipaamattomia reaktioita turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun.

Näin ei tietenkään ole, vaan kyse on erittäin haavoittuvaisessa asemassa olevaan ihmisryhmään kohdistuvista viharikoksista ja poliittisesta väkivallasta. Uutisointi valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen blogikirjoituksesta 9.12., jossa rikoksista puhuttiin niiden oikeilla nimillä, oli tässä mielessä tärkeä avaus.

Keskustelua – tai pikemminkin sen puutetta – on kiinnostava verrata anarkistien lainrikkomusten aiheuttamiin reaktioihin, joita olen seurannut anarkistista liikettä käsittelevää väitöskirjaani varten. Esimerkiksi vuoden 2013 itsenäisyyspäivän mellakointi synnytti päiväkausia jatkuneen mediaspektaakkelin, jonka aikana monenmoiset asiantuntijat antoivat lausuntoja ja kansalaiset, poliitikot ja toimittajat riensivät kilvan tuomitsemaan tapahtumat.

Myös viime vuoden itsenäisyyspäivän laittomuudet herättivät paheksuntaa. Edellisten vuosien perusteella tälle itsenäisyyspäivälle oli rakennettu jo valmiiksi ”vaaralliset anarkistit” tuomitseva tulkintakehys.

Huolimatta syksyn tapahtumista toimittajista ei tuntunut olevan kovinkaan merkittävää, että tällä kertaa anarkistien – tai sellaiseksi määriteltyjen – kohteena oli äärioikeiston järjestämä marssi. Eli siis niiden, jotka yllyttävät muukalaisvihaan ja jotka mahdollisesti ovat vastuussa syksyn iskuista.

Olisi tärkeää saada tietää, ovatko äärioikeistolaiset ryhmät kasvaneet, missä ja miten ne nykyään toimivat ja miten ne yrittävät hyötyä vallitsevasta tilanteesta. Jos taas laittomuuksiin ovat syyllistyneet äärioikeistolaisiin ryhmiin kuulumattomat ”huolestuneet kansalaiset”, tätäkin soisi pohdittavan enemmän, sillä laiton suora toiminta ei ole tavannut olla Suomessa mikään kaiken kansan harrastus.

Poliisitutkinta on toki ainakin joidenkin tekojen osalta vielä kesken, mutta jo pelkkä keskustelu ja pohdinta aiheesta olisi viimeistään tässä vaiheessa tarpeen. Muukalaisvihasta on kovaa vauhtia tulossa täysin arkipäiväistä Suomessa. Sitä ei voi jättää näin vähäiselle käsittelylle.

Mari Kuukkanen

tohtorikoulutettava

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat