Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajien suomen etäopiskelua edistettävä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomeen tulee yhä enemmän maahanmuuttajia. Maahanmuuttajien kotoutumisen ja työllistymisen kannalta suomen kielen oppimisella on aivan ratkaiseva merkitys.

Tällä hetkellä kieliopetukseen joutuu odottamaan jopa yli vuoden, koska oleskeluluvan käsittelyprosessi kestää liian kauan ja toisaalta opetusresurssit ovat riittämättömät. Kotoutuminen vaatii uutta otetta.

Kireän taloudellisen tilanteen takia monissa kaupungeissa ei ole varaa lisätä luokkahuoneita tai opettajia. Yritysten tarjoamaa kielitarjontaa ei myöskään ole riittävästi. Siksi maahanmuuttajat tulisi ohjata heti maahantulon jälkeen opiskelemaan suomen kielen alkeita etäopetuksen keinoin, jotta heillä olisi jo vastaanottokeskuksissa mielekästä tekemistä.

Etäopiskelun mahdollistavia ilmaisia verkkopalveluja on olemassa, mutta maahanmuuttajat eivät välttämättä tiedä niistä. Valmiita etäopiskelupalveluja on aakkosista alkaen, ainoastaan sivustojen ohjeistuskieli pitäisi kääntää kysytyimmille kielille. Käännöstyö vie enintään viikon.

Suomen kielen etäopiskelun verkkosivusto voitaisiin parhaiten toteuttaa keskitetysti vaikkapa opetusministeriössä yhden nettisivuston alle.

Kielen etäopiskeluun maahanmuuttajat voitaisiin ohjata heti maahantulon jälkeen. Suomen kieltä jo oppineet ja Suomeen kotoutuneet maahanmuuttajat voisivat tukea tulijoita.

Suomen kielen etäopiskelu ei voi korvata perinteistä kieliopiskelua, mutta se antaisi varmasti paremmat valmiudet siirtyä perinteiseen opiskeluun sitten, kun siihen tulee mahdollisuus.

Etäopiskelu vahvistaisi maahanmuuttajien kotouttamista erittäin kustannustehokkaasti.

Juha Malmi

kaupunginvaltuutettu (ps)

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat