Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akatemiaprofessori HS:n mielipiteessä: Hallitus polvistui sosiaalisen median edessä ja tekee perussuomalaisten propagandaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus on laatinut topakan ohjelman perussuomalaisten kannatuksen laskun ehkäisemiseksi. Se ilmoittaa aikovansa ”määrätä maahantulokiellon ulkomailla oleskeleville”. Myös luvataan, että ”säädämme maahantulokiellon rikkomisesta seuraamukseksi vankeusrangaistuksen”.

Jo näistä lauseista voisi kirjoittaa pienen komedian Ryhmäteatterille. Kun vielä lisätään tekstiin vilahtanut lupaus, että otetaan käyttöön ”erityinen sijoittajien investointeihin perustuva oleskelulupa Suomen vetovoimaisuuden lisäämiseksi” saadaan myös kokoomus farssin kohteeksi.

Sirpa Räihä
Martti Koskenniemi on kansainvälisen oikeuden asiantuntija. Kuva on vuodelta 2013.
Martti Koskenniemi on kansainvälisen oikeuden asiantuntija. Kuva on vuodelta 2013.

Miten oikeusvaltiota voi puolustaa? Kysymystä ei juuri ole tarvinnut Suomessa vakavassa mielessä esittää. Vaikka ”turvapaikkapoliittisessa toimintaohjelmassa” on koomisia piirteitä, se on myös osoitus pyrkimyksestä käyttää maan lakeja rankan oikeistopolitiikan välineenä.

Ohjelman kirjallinen tyyli on suoraan sosiaalisesta mediasta, eivätkä sille perustuvat ja ”kiireellisiksi” ilmoitetut hankkeet täytä hyvän lainsäädännön vaatimuksia. Esitetyn vankeusrangaistuksen, kansalaisuuden ”mitätöinnin” tai ”vain välttämättömiä vastaanottopalveluita” nauttivien henkilöiden syrjinnän yhteensopivuutta muiden lakien tai kansainvälisten sopimusten kanssa ei ole selvitetty.

Kun on sattumalta huomattu, ettei Suomen kansalaisuutta normaalisti voi riistää, on päätetty ponnekkaasti ”mitätöidä Suomen kansalaisuus” terroriin osallistuvilta kaksoiskansalaisilta. Paljonkohan kaksoiskansalaiset syyllistyvät terrorismiin?

Hallitus on polvistunut sosiaalisen median edessä. Kiireessä laadituissa ehdotuksissa ei ole kysymys turvapaikkaongelman teknisestä ratkaisemisesta vaan perussuomalaisten vaalipropagandasta.

Ehdotuksilla voi olla oikeusjärjestelmän kannalta vakavia vaikutuksia. Niitä tarkasteltaessa on ennen kaikkea kysyttävä, miten meitä hallitaan ja millaisia arvoja haluamme lainsäädäntömme edustavan.

Martti Koskenniemi

akatemiaprofesssori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat