Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiskriisi ei ole jakanut Suomea kahtia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansa on joko pakolaisten puolella tai heitä vastaan. Kahtiajaosta on puhunut myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Samaa ovat toistaneet tutkijat ja media sosiaalisesta mediasta puhumattakaan. Kahtiajakoa on hoettu niin paljon, että siitä on tulossa – jos ei jo tullut – kansallinen totuus.

En ole lainkaan vakuuttunut väitteen oikeellisuudesta.

Mitataan mielikuvituksen siivin suomalaisten suhdetta pakolaisiin janalla 1–10. Jos henkilö vastustaa hyvin jyrkästi pakolaisia, hän liputtaa numerolle yksi. Jos henkilö suhtautuu turvapaikanhakijoihin äärimmäisen myönteisesti, hän kuuluu ryhmään kymmenen.

Onko jossain todistettu, ettei kansan mielipiteissä ole edustajia ryhmissä 2–9? Ajatus kansan jyrkästä jakautumisesta kahtia on absurdi. Kahden ääripään metelistä on vedetty yksioikoisia johtopäätöksiä, joista on syntynyt kansallinen harha.

Uskon useimpien kansalaisista jatkavan elämäänsä – pakolaisista huolimatta – aivan kuten ennenkin. Mahtavatko turvapaikanhakijat olla edes kaikkialla niin suosittu puheenaihe kuin annetaan ymmärtää?

Suomalainen haluaa sittenkin auttaa, myös pakolaisia. Väkivalta tuomitaan. Vastaavasti arvelen suomalaisten ymmärtävän, ettei maahan voi saapua mittaamatonta määrää ihmisiä. Raja tulee jossakin vastaan. Turvapaikkaan on oikeutettu vain tietty ryhmä Suomeen saapuneista.

Mutta oletetaan Suomen jakautuneen kahtia. Kummallista kyllä pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus edustaa jokseenkin tarkasti ajatusjanan lukua viisi – vieläpä poliittisen opposition vähintäänkin hillityllä tuella.

Markku Peltonen

Hattula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat