Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patentit eivät ole innovatiivisuuden tae

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Matti Harju (HS Mielipide 7.12.) oikoi vauhdilla mutkia suoriksi tuijottamalla patenttitilastoja ja väittämällä, että Helsinki on kilpailukyvyn osalta takapajula ja että tiivis asuminen olisi jotenkin sidoksissa asian kanssa.

Ottamatta edes kantaa löydöksen tilastolliseen merkitsevyyteen tai siihen, miten keksijän kotipaikka saattaa erota tosiasiallisesta keksimis- tai työskentelypaikasta, pohditaanpa hieman innovaatiokäsitettä ja patentteja.

Patentin voi ensinnäkin saada täysin kaupallisesti hyödyttömälle laitteelle. Osa patenteista on myös ”kiusapatentteja”, joilla linnoitetaan oma pelikenttä ilman aikomustakaan tehdä jotain hyödyllistä. Patentti on puhtaasti kielto-oikeus, eikä siten kovin mielekäs innovaatiomittari.

Innovaation syntyminen ei siis edellytä patentoimista. On olemassa palveluinnovaatioita, rahoitusinnovaatioita, sosiaalisia innovaatioita ja liiketoimintamalli-innovaatioita. Innovaatioita myös syntyy olemassa olevien asioiden yhdistelystä uudella tavalla. Keksimistä näissäkin toki tarvitaan, mutta asiaa ei voi mitenkään mitata myönnettyjen patenttien lukumäärästä, kuten Harju yrittää tehdä.

Harjun väitteeltä vie pohjaa myös se seikka, että monien merkittävien teknologia-, metsä- ja kemianteollisuuden yritysten tuotekehitysyksiköt sijaitsevat muualla kuin Helsingissä. Helsingissä tyypillisesti sijaitsevat näiden yhtiöiden hallinto-, myynti- ja markkinointitoiminnot, jolloin ei liene yllätys, että patentit kirjautuvat muihin kaupunkeihin.

Lisäksi monet tietointensiiviset, nopeasti kehittyvien toimialojen yritykset eivät ole edes halukkaita patentoimaan, koska se vie aikaa, rahaa ja vaivaa. Kulttuuri- ja taidealoilla, joita niitäkin on Helsingissä runsaasti, syntyy oivia keksintöjä sekä innovaatiota, mutta ei niinkään patentteja.

Patentti- ja rekisterihallituksen tilastoista käy ilmi, että eniten patentteja on myönnetty työmenetelmien ja kuljetusten kehittämiseen. Näitä luonnollisesti syntyy siellä, missä on pajoja ja pilttuita, eli maakunnissa. Helsingissä puolestaan syntyy maailmanluokan mobiilipelejä ilman patentin patenttia.

Harjun sivutölväisy Helsingin yliopiston suuntaan mahdollistaisi aivan toisen debatin: Onko yliopiston tarkoitus tehdä vapaata tiedettä vai tehtailla patentteja? Jätettäköön tämä lukijalle harjoitustehtäväksi.

Henri Simula

tekniikan tohtori,

kauppatieteiden maisteri, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat