Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistojen määrää voisi vähentää selvästi

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yliopistolaki, jonka saattamista voimaan vuonna 2010 silloinen pääministeri Jyrki Katainen (kok) piti uransa parhaana saavutuksena – omien sanojensa mukaan fantastisena –, on johtanut yliopistomaailman täydelliseen sekasortoon ja henkilöstön apatiaan.

Laki teki yliopistoista valtiosta riippumattomia, asioistaan päättäviä firmoja, joiden tehtävänä on innovoida tuotteita.

Mutta kuinka kävikään? Valtio määrää edelleen paljolti yliopistojen elämää taloudellisin keinoin. Yliopistojen määrärahat ovat jatkuvasti pienentyneet. Samanaikaisesti myös muiden rahoituslähteiden, kuten Tekesin ja yritysten, tuki on oleellisesti vähentynyt.

Tämä on johtanut siihen, että parhaillaan Suomessa noin 3 000 yliopistojen työntekijää on yt-neuvottelujen piirissä. Kuluneella viikolla Itä-Suomen yliopisto (UEF) aloitti seitsemännet yt-neuvottelut kuuden vuoden aikana (HS 11.12.).

Paradoksaalista ja uskomatonta on, että viime kevään tohtoripromootiossaan UEF päätti palkita Jyrki Kataisen arvokkaimmalla palkinnollaan, jonka yliopisto voi antaa: hänestä tuli koko yliopiston kunniatohtori.

Olisiko jo aika ottaa käyttöön muut keinot kuin yt-neuvottelut – henkilöstön löyhässä hirressä pitäminen – asioiden saamiseksi kuntoon?

Autonomia sallii sen, että yliopistot voivat toimia itsenäisesti toisistaan välittämättä. Aluepoliittisista syistä maakuntayliopistoja perustettiin viime vuosisadalla lähes joka ”niemen notkoon ja saarelmaan”. Nyt niiden tutkimus ja opetus ovat näivettymässä rahan puutteen takia.

Tarvitaanko Suomessa 14 yliopistoa ja lisäksi yli puolenkymmentä yliopistokeskusta? Keski-Euroopan mallin mukaan Suomeen riittäisi 3–5 yliopistoa.

Niistä yksi olisi varsinainen monialayliopisto. On selvää, että Suomessa tämä olisi Helsingin yliopisto, joka jo nyt sijoittuu sadan parhaan yliopiston joukkoon maailmassa.

Muut yliopistot voisivat profiloitua vahvuusalueilleen. Näin vältyttäisiin myös muutamien alojen, kuten insinöörikoulutuksen, kauppatieteiden ja opettajakoulutuksen, ylikapasiteetilta.

Olisiko yhteistyö yliopistojen välillä oikea tapa aloittaa yliopistojen yhdistyminen? Tekemällä yhteistyötä vältyttäisiin Suomen yliopisto-opetuksen ja tutkimuksen vääjäämättömältä alasajolta.

Tapio Nurmi

dosentti, Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat