Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäreiden koulutuksesta säästäminen tulee kalliiksi

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Koulutukseen ja tutkimukseen kohdistuvat säästöt ovat saamassa kestämättömät mittasuhteet. Ollaan ajautumassa tilanteeseen, jossa lääkärikoulutuksen opetusresurssien pienentäminen uhkaa jo joidenkin lääketieteen osa-alueiden täysipainoista opetusta.

Tämä on erityisesti nähtävissä Oulussa, jossa lääkärikoulutus järjestetään pienimmällä budjetilla.

Lääketieteelliset tiedekunnat kasvattavat lääkäreitä, joiden täytyy heti valmistuttuaan hallita monenlaisia terveyden ja hengen turvaamisen kannalta elintärkeitä taitoja. Taitojen oppimisessa keskeisessä roolissa ovat potilaskontaktit ja käytännön tekeminen.

Opiskelijoiden ja opettajien välinen suhdeluku on viime vuosien aikana noussut merkittävästi kaikissa Suomen yliopistoissa. On naiivia ajatella, että opiskelijamäärien noustua voitaisiin samalla leikata opetusresursseja lääkärikoulutuksen laadun kärsimättä.

Lääkärin ammattia ei voi opettaa pelkästään virtuaaliympäristössä tai massaluennoilla. Kyseessä on ammatti, jossa monet taidot, kuten nivelpistot tai pientoimenpiteet, opitaan kädestä pitäen kokeneempien lääkäreiden ohjauksessa. Tuoreiden lääkäreiden ei pitäisi joutua harjoittelemaan toimenpiteitä ensimmäisillä omilla potilaillaan.

Olemme valinnan edessä: Panostammeko lääkärikoulutukseen riittävästi opetusresursseja vai tyydymmekö pelkästään kirjaviisauteen?

Lääkäreiden kunnollinen perusopetus riittävin resurssein on Suomen terveydenhuollon kulmakivi, jota ilman myös sote-uudistus on turhaa rakenteiden vavisuttamista. Osaamattomat lääkärit tulevat palvelujärjestelmälle kalliiksi, ja kärsijänä on ennen kaikkea potilas.

Leikkaukset koulutuksen ja tutkimuksen rahoituksesta eivät saa jättää lääkäreiden taitoja puutteellisiksi ja näin rampauttaa koko terveydenhuoltojärjestelmää.

Maaret Laakso

puheenjohtaja, Oulun lääketieteellinen kilta ry

Sara Mäkelä

puheenjohtaja, lääketieteen kandidaattiseura ry, Helsinki

Otso Arponen

puheenjohtaja, Suomen Medisiinariliitto ry

ja muut suomalaiset lääketieteen kandidaattiseurat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat