Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopisto päättää saamansa perusrahoituksen käytöstä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hannu Vartiainen kirjoitti (HS Vieraskynä 2.12.), että rahoitusmalli tekee yliopistoista tehottomia. Vuosikymmenen vaihteen yliopistouudistus oli haastava urakka, josta yliopistot suoriutuivat hyvin. Niiden toimintaympäristö on kuitenkin jatkuvassa muutoksessa. Kuten Vartiainenkin totesi, korkeakoulujen rakenteita on kehitettävä ja tehokkaammalle työnjaolle on tarvetta.

Suomessa valtion perusrahoitus jaetaan yliopistoille rahoitusmallin perusteella. Malli palkitsee laadusta, vaikuttavuudesta ja tehokkuudesta. Yliopisto päättää itse autonomiansa puitteissa ja strategiansa pohjalta, miten se jakaa saamansa perusrahoituksen yliopiston sisällä eri aloille ja toiminnoille. Yliopistojen rahoitusmalli valmistellaan yliopistojen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteistyönä. Tavoitteena on ohjausvaikutuksiltaan selkeä ja läpinäkyvä rahoitusmalli, joka takaa riittävän vakauden yksittäisen yliopiston rahoituksen kehittymisessä.

Työnsä juuri päättäneen työryhmän ehdotus yliopistojen rahoitusmalliksi tuloskaudelle 2017–2020 on pian lausuntokierroksella. Siinä, kuten voimassa olevassa rahoitusmallissakin, valtionrahoitusta suunnataan yliopistoille niiden toiminnan tuloksellisuuden perusteella. Voimassa olevassa rahoitusmallissa 41 prosenttia resurssista on jaettu koulutukseen liittyvien kriteereiden perusteella, 34 prosenttia tutkimukseen liittyvien kriteereiden perustella ja 25 prosenttia koulutus- ja tiedepolitiikan tavoitteiden perusteella.

Suomessa yliopistot voivat oman toimintansa kehittämisen kautta vaikuttaa rahoituksensa kehittymiseen. Yliopistojen strategisia, tulevaisuuteen suuntaavia kehittämistoimenpiteitä varten on valtakunnalliseen rahoitusmalliin sisällytetty varsin merkittävä osuus. Strategiarahoituksen osuus on 10 prosenttia, noin 160 miljoonaa euroa koko mallilla jaettavasta rahoituksesta.

Yliopistojen julkaisujen tasoon kiinnitetään korostetusti huomiota. Rahoitusmallissa huomioidaan myös tieteenalakohtaisia erityispiirteitä. Julkaisujen tasoluokitusten taustalla on Tieteellisten seurain valtuuskunnan Julkaisufoorumin tekemä mittava työ ja tieteenalakohtaisten paneelien tuottama julkaisukanavien tasoluokitus.

Tutkimus ja korkeakoulutus ovat pitkäjänteistä toimintaa. Yhteistyöllä ja tehokkaalla työnjaolla yliopistot voivat edistää tavoiteltua osaamisen kokoamista, parantaa toiminnan laatua ja vaikuttavuutta sekä saada aikaan kustannustehokkaita rakenteita.

Valtakunnallinen rahoitusmalli ei tee yliopistoista tehottomia. Johdon kokonaisvaltainen näkemys yliopiston kehittämisen suunnasta ja sen omien strategisten valintojen painottaminen yliopiston resurssien suuntaamisessa johtaa myös rahoitusmallin tekijöillä mitaten hyvään lopputulokseen.

Tapio Kosunen

ylijohtaja, opetus- ja kulttuuriministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat