Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lainsäätäjän tulisi huomioida työelämän muutokset

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kirjoitti (10.12.) työttömyysturvalaista, jonka pelätään romuttavan silpputyöläisten työttömyysturvan tai sitten ei – riippuu keneltä kysytään.

Yrittäjä-käsitteen muuttaminen esityksen mukaisesti tarkoittaa, että nykyään omaksi työksi määritelty ansiotoiminta katsotaan jatkossa yritystoiminnaksi. Esko Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, ettei lainmuutos muuta mitään, mutta työttömyyskassassa asia ei näytä näin yksinkertaiselta.

Käytäntö on osoittanut, että yrittäjätyön päätoimisuutta tulkitaan tiukemmin kuin oman työn päätoimisuutta. Siksi lainvalmistelussa olisi selvitettävä vaikutukset myös käytännön tasolla. Ammattiliitot eivät vastaa ansioturvan toimeenpanosta, vaan työttömyyskassat. Olisi perusteltua kuulla työttömyyskassoja siitä, mitä lainmuutos tarkoittaa käytännössä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli hallituksen esitystä viime viikolla. Uudistus etenee, mutta valiokunta antoi eduskunnan hyväksyttäväksi myös kaksi lausumaehdotusta.

Ensimmäisessä edellytetään, että te-toimistojen osaamista, ohjeistusta ja käytäntöjä tarkennetaan omassa työssä työllistyvien ja yrittäjien työttömyysturvan osalta ja työvoimahallinnon ratkaisukäytäntöä seurataan. Tarkennukset tulee lausuman mukaan tehdä erityisesti toiminnan sivu- ja päätoimisuudesta sekä toiminnan lopettamisesta.

Toivottavasti tämä toimii ensiapuna, eikä lainmuutos vaikeuttaisi työllistymistä muulla tavalla kuin perinteisessä työsuhteessa.

Toisen lausumaehdotuksen mukaan epätyypillisissä työsuhteissa ja toimeksiantosuhteissa työskentelevien sosiaaliturvan kehittämistarpeet pitää selvittää ja sen perusteella tarvittaessa valmistella lainsäädännön muutosehdotukset.

Lisäksi valiokunta toi esille sen, että itsensä työllistäjiin pitäisi jatkossa soveltaa työttömyysturvalain säännöstä palkansaajaan rinnastettavasta yrittäjästä, jolloin henkilö olisi yrittäjä vain toimeksiantosuhteen ajan, mutta muulloin oikeutettu ansioturvaan.

Ansioturvalainsäädännön ongelmia ei kuitenkaan ratkaista tällä lainmuutoksella eikä valiokunnan lausumilla. Lainvalmistelussa on unohdettu työelämän muutos ja itsensä työllistäjien määrän kasvu. Uusi työ löytyy yhä useammin jostain palkansaaja- ja yrittäjätyön välimaastosta. Työttömyysturvalaki tunnistaa nämä tilanteet huonosti ja vaikeuttaa usein työllistymistä ja uuden vakuutuskauden keräämistä.

Itsensä työllistäjät ovat työttömyysturvassa tulevaisuudessa yrittäjiä, vaikka heidän työskentelynsä ei poikkea siitä, miten työtä tehdään palkansaajina työosuuskunnissa tai henkilöstövuokrayritysten kautta. Itsensä työllistäjät pitäisikin ansioturvassa katsoa palkansaajiksi eikä yrittäjiksi. Palkansaajan käsitteen laajentaminen ei yksistään poista nykyisen työttömyysturvalain kannustinongelmia. Työttömyysturvalainsäädäntöä on tarkasteltava laajemmin, jotta muutokset eivät käytännössä johda työn vastaanottamisen vaikeutumiseen.

Työelämän muutoksessa työajan tai työllistävyyden orjallinen seuraaminen ansioturvan maksamisen edellytyksenä ei ole enää järkevää, koska työ muuttuu niin, ettei käytetty työaika ole enää ratkaisevaa. Kun ansaittu tulo vaikuttaa päivärahan määrään, ei kokoaikaisesti työllistävässä työssä makseta päivärahaa.

Auli Hänninen

toimitusjohtaja, Yleinen työttömyyskassa, YTK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat