Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsensä työllistäjät joutuvat ahdinkoon

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi (8.12.) lakialoitteen, joka toteutuessaan heikentäisi merkittävästi itsensä työllistävien oikeutta työttömyysturvaan. Aloitteen valmistelussa ei kuultu kulttuurialojen edustajia, vaikka kulttuurialojen työntekijät ovat yksi suurimmista itsensä työllistävien ryhmistä. Olen sitä mieltä, että jos työllistymistä halutaan tukea, lakialoitetta on mahdotonta hyväksyä.

Olen Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiasta valmistunut animaattori ja opiskelen parhaillaan animaation maisteriksi Tallinnassa. Ennen sitä työskentelin Suomessa vuoden freelancerina. Tein töitä aina, kun sain toimeksiantoja. Muulloin työttömyysturva takasi sen, että pystyin maksamaan vuokrani ja suunnittelemaan tulevaisuuttani. Animaattori työllistyy mainoksissa, elokuvissa, kuvittajana ja pelialalla, mutta työsuhteet ovat usein lyhyitä ja projektiluontoisia.

Lakialoitteen mukaan lyhyissä jaksoissa työllistyvät luokiteltaisiin yrittäjiksi. Näin he menettäisivät oikeutensa työttömyysturvaan. Haluan tehdä oman alan töitä kuten tähänkin asti. Valmisteltu lakiesitys tekisi projektityön vastaanottamisen täysin mahdottomaksi, kun samalla sulkisi itsensä työttömyysturvan ulkopuolelle.

Kulttuurialalla syntyy uutta ja innostavaa synkkinäkin aikoina. Peliala on tästä yksi esimerkki, mutta taidekenttää ja taiteen tekijöitä tarvitaan laajalti. Viemällä varmuuden perustoimeentulosta silloin, kun projekteja ei ole, ette saa minua innovoimaan enemmän. Köyhyys on aivoja syövä loinen, kun aika menee sen miettimiseen, miten saa rahat riittämään.

Poliitikot puhuvat yrittämisen puolesta ja työn vastaanottamisen helpottamisesta, mutta hallituksen toimet ovat ihan päinvastaisia. Pienyrittäjien asema Suomessa on todella huono. Hallitus tuntuu haluavan toimillaan estää työn tekemisen kokonaan. Nykyistä järjestelmää parempi vaihtoehto olisi perustulo, mutta tätä kautta perustuloon ei päästä.

Heta Jäälinoja

animaation maisteriopiskelija, Tallinna, Viro

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat