Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehno lainvalmistelu on syöttö lobbarin lapaan

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ei pitäisi tietenkään valittaa, kun omalle toimialalle tarjotaan lisää työtilaisuuksia, mutta asialla on periaatteellinenkin puoli.

Kun lainvalmistelussa syntyy kiireessä ja ankarassa ohjauksessa sutta ja sekundaa, meille muille raivataan pelitilaa. On kuitenkin syytä huomata, että sutaisten valmistellut lait eivät ole nykyisen hallituksen kehitelmä, vaan kyseessä on viime vuosina syntynyt trendi.

Kun virkamiesten odotetaan, tekevän parissa viikossa paljon työtä vaativan lakiehdotuksen, on kai selvää, että esityksiä vedetään myös takaisin ”tehostetun katumisen” periaatteella.

Toinen puoli asiassa on se, että on ymmärrettävää, kun pakkoraossa toimiva virkamies ottaa esitykseensä valmiiksi ja huolellisesti muotoillun pykälän sanamuodon, joka tulee kyseisen esityksen vaikutuspiirissä olevalta organisaatiolta vaikuttajaviestijän avustuksella.

Tähän mennessä omalle kohdalleni huikein lakiesityskokemus on parin vuoden takaa, jossa kesken heinäkuun lomahelteitä tuotiin viikon(!) lausuntokierrokselle esitys, joka olisi periaatteessa lakkauttanut yhden toimivan toimialan.

Onneksi esitys oli sen verran pöljä, että esitys kaatui omaan mahdottomuuteensa, kun lakiesityksen älyttömyydet oli tuotu päättäjien tietoon. Esitys olisi toteutuessaan muun muassa johtanut siihen, että esitettyä lakia noudattava olisi rikkonut muita keskeisiä lakeja.

Ei olisi uskonut, mutta alkaa tulla komitealaitosta ikävä. Sellaisessa järjestelmässä lakeja ja uudistuksia säädettiin laajapohjaisesti, kiireettä ja tarkasti.

Petteri Väänänen

viestintäkonsultti ja lobbari, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat